14 juli 2006

Fred Kent lecture at University of California at San Diego concerning his work with the Project for Public Space (PPS). Thrilling stuff for urban renewal geeks, albeit with some really messed up lighting and shadows.

For mer informasjon, se www.pps.org.

Creating Public Spaces

13 juli 2006

Arkitektur inneholder betydelige elementer av iscenesettelse, noe som medfører klare paralleller mellom bygningskunst og andre visuelle kunstformer. Derfor denne promoteringen av Filmarkivet, en tjeneste som er laget for å gi enkel og gratis tilgang til eldre kvalitetsfilm.

Filmarkivet handler om å gjøre filmer og interessante enkeltopptak tilgjengelig i en form som folk kan (gjen)bruke. Etter at Google startet sin videotjeneste har det blitt mulig å utvekelse videofiler på denne måten uten å måtte leie masse serverplass for å kunne lagre filene. Det fine med Googles tjeneste er nemlig at de lagrer filmfilene slik at disse blir tilgjengelig på web-en samtidig som det er enkelt å legge innholdet inn på en nettside. Sist, men ikke minst, de aller fleste filmene kan lastes ned, slik at du kan bruke dem til å lage nye versjoner eller helt nye filmer.

Prinsippet er enkelt: Ta for eksempel Walter Ruttmans flotte film Berlin: Die Sinfonie der Großstadt som du kan se via via denne posten i Filmarkivet.
Filmen kan enkelt legges på en nettside, slik som dette:

Nederst til høyre ser du en knapp med "Google video". Klikker du på denne kommer du til denne siden hos Google. Her kan du gi filmen en vurdering og legge inn kommentarer, men det mest interessante er mulighetene for å laste ned videofilen i ulike versjoner (for PC/Mac, iPod eller PSP) samt den blå knappen som åpner muligheter for å poste videoen direkte til en blogg, eller hente koden som skal til for å legge den inn på en nettside. Enkelt, og du gjør ditt til å spre kulturarven :)

Spre fri film!

Filmarkivet - film til folket!

07 juli 2006

Arkitekter og landskapsarkitekter deltar aktivt i prosjekteringen av Hardangerbrua. Dermed skal det bli en trygg og estetisk høyverdig bru alle kan være stolte av når den åpnes i 2011.

Basert på planbehandlingen, som begynte allerede i 1996 og ble revidert i 2004, og en faglig vurdering, anses hengebru som det eneste alternativet. Andre konsepter til fjordkryssing har vært vurdert, men det eksisterer ikke utprøvde løsninger som vil kunne tilfredsstille de fysiske krav til konstruksjon en tofelts bru med fritt spenn på 1310 meter stiller.



Plasseringen av begge tårnene er gitt ut fra landskapet – stupbratte fjellsider på begge sider av en 500 meter dyp fjord. Utformingen av tårn, brurekkverk og fargevalg gir rom for arkitektoniske grep. I tillegg er det mulig med arkitektonisk samspill mellom brua og tunnelåpningene. Vegen føres direkte ut på brua fra tunnelene på begge sider.

- Basert på konstnadstall for bruk av arkitekt på for de sist bygde store hengebruene i Norge ble det valgt å foreta en begrenset anbudsforespørsel. Det er innhentet tilbud fra to norske arkitektfirmaer. Forum Arkitekter AS er nå kontraktsfestet og har allerede utarbeidet forslag til utformingen. Arkitekten samarbeider med både landskapsarkitektene for veg- og tunneldelen, prosjekteringsteamet for selve brua og arkitektene i Turistvegprosjektet, forteller Børre Stensvold, som er avdelingsdirektør på bruseksjonen i Statens vegvesen Vegdirektoratet.

Hardangerbrua

05 juli 2006

- Utfordringen for næringslivet er at alt som tilbys skal ha en opplevelsesdimensjon, ifølge Stein Erik Hagen.

Under et foredrag på BI trakk Hagen frem flere produkter og tjenester som bidrar til å skape merverdi og nye forretningsmuligheter utover det å bare være et produkt. Hagen viste til flere av de store merkevareprodusentenes virkemidler for å gi oss akkurat det.

Den norske Voss Water ble trukket frem som et eksempel.

Hagens viste til selvopplevde erfaring fra en av New Yorks finere restauranter:

- Det var en nydelig flaske, og vannet var jo minst like godt som det vi får ut av springen her i Norge. Men jeg fikk sjokk da regningen kom på bordet, fortalte Hagen.

- 20 dollar for en flaske vann er en stiv pris, men Voss er et godt eksempel på at man kan gi vann den riktige imagen, sa Hagen.


Som storaksjonær i Orkla storaksjonærer trakk Hagen frem Pizza Grandiosa som et eksempel på at image kan skapes.

Da salget av Stabburets storselger stagnerte i 2001, tok Orkla en rekke grep. De ville forvandle Grandiosa fra et avansert ostesmørbrød til et opplevelsesprodukt. Salget av Grandiosa har økt med 71 prosent siden den gang.

- Det er ikke gjort ved å forandre produktet i vesentlig grad, fortalte Hagen til forsamlingen.

Det lille ekstra betaler seg

Møtet mellom kunnskapsminister Øystein Djupedal og representanter for Kunsthøgskolen i Bergen endte lykkelig. Partene er en blitt enige om prosessen videre, hivlket innebærer at departementet vil skrive ut et nytt opddragsbrev til Statsbygg.

Dermed avblåses striden om den tillyste arkitektkonkurransen som departementet hadde varslet til høsten.

- Departementet konstaterer at engasjementet i Bergen og Hordaland har vært spesielt sterkt for å få realisere Snøhettas bygg, og vi er nå blitt enige om hvordan prosjektet skal kunne realiseres som et spleiselag mellom flere eksterne aktører. Hvem disse vil bli, er det for tidlig å si noe om, men det er også klart at departementet vil strekke seg langt for å få realisert planene, uten at jeg vil tallfeste eventuelle nye kostnadsrammer.

- Aldri før har vi gått inn på en slik ordning, men Snøhettas bygg i Bergen er spesielt, og jeg er glad for at alle parter ser ut til å kunne akseptere en slik løsning. I prosessen videre, blir det nå en stor utfordring å kvalitetssikre arbeidet på en forsvarlig måte, men vi holder fast på at intensjonene i Snøhettas utkast skal følges,
sier Øystein Djupedal.

Blir bygget likevel - bt.no

Kunsthøgskolen i Bergen bygges

04 juli 2006

I Bergen har det ofte vært Staten som har stått som byggherre for oppføring av samtidsarkitektur med høy kvalitet. Flere større utbygginger administrert av Statsbygg sentralt har tydelig vist ambisjoner om å oppføre byggekunst av en slik kvalitet at det kunne tjene som forbilde for lokale byggherrer. Eksempler på slike utbygginger er Jusbygget på Dragefjellet og Bygg for biologiske basalfag ved Haukeland. Bergen kommune har ofte hatt mer beskjedne ambisjoner og få private byggherrer har stått for større viktige arkitekturverk. Det finnes enkelte unntak som Grieg-gården ved Vågen og BT-bygget i Krinkelkroken. Dette er bakgrunnen for at i en by som Bergen, spiller Staten som byggherre en svært viktig rolle for utviklingen av god arkitektur fra vår tid.



Staten og Kunsthøgskolen i Bergen

02 juli 2006

Kinas enorme befolkning er på vandring fra landsbygda til byene, noe som skaper svært store problemer knyttet til forurensning og forsøpling. For å møte denne utviklingen planlegger kineserne å bygge 400 nye byer innen 2020 for dermed å skaffe plass til 300 millioner mennesker.

Først ut er Dongtan, en ny by som planlegges ved utløpet av Yangtze-elven. Her skal London-kontoret til arkitektfirmaet Arup lage en økologisk by som skal romme en ny havn for Shanghai, samt 500.000 mennesker.



Byen planlegges slik at den skal gi god plass til fotgjengere, kollektivtransport skal drives av brenselceller, og de eller allestednærværende motorsyklene blir forbudt. Prinsippet legges opp rundt korte, raske veier for de som sykler eller beveger seg til fots, men de som bruker bil henvises til omveier.

Dongtan blir et totalkonsept, og som en del av dette hat Arup har designed en energisparende bil som kan kjøre kloss i neste for å ta lite plass på veien. Byen skal fungere som et system som blir selvforsynende med energi fra sol, vind eller biomasse. Tanken er også at byen skal omgis av så mye landbruksareal at den ikke trenger store tilførsler av matvarer.

Endelig godkjenning av planene skal gis i løpet av 2006, og da er det fire år til ferdigstillelse av første del.

Se også "Reducing the footprint":

Verdens første bærekraftige by?

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism