30 april 2009

Rundt 50 % av Jordas befolkning bor nå i byer, noe som både skaper spesielle utfordringer, men også muligheter knyttet til fremtidens klimaløsninger. I Danmark har de en aktiv satsning på bærekraftige byer, mens vi i Norge også har en begynnende innsats for å skape fremtidens byer.

San Francisco er imidlertid den storbyen i verden som der det tenkes mest offensivt på miljøområdet. Et av tiltakene man er et digitalt "økokart" som skal gjøre det enklere for innbyggerne å legge om til en mer klimavennlig livsstil.



The Urban Ecomap skal presenteres på Connected Urban Development-konferansen i Seoul den 21. mai 2009.

Det finnes allerede papirbaserte økokart for San Fransisco, men et nettbasert urbant økokart gir helt andre muligheter når det gjelder å involvere brukerne.

Les mer på Eirik Newths fremtidsblogg.

Urban EcoMap

28 april 2009

Pissoraet i Stensparken i Oslo ble tegnet av byarkitekt Harald Aars og stod ferdig i 1937. Formålet med fredningen er å bevare pissoaret som et sanitærhisorisk viktig eksempel på storbyens håndtering av et av dagliglivets mest trivielle behov. Videre skal fredningen sikre bygningens arkitekturhistoriske verdi som et karakteristisk eksempel på 30-tallets funksjonalistiske formgiving, skriver Riksantikvaren.

Fredningen er en del av Riksantikvarens tolv fredninger i forbindelse med Kulturminneåret 2009.

Et overordnet prinsipp var at en bygnings form skulle styres av funksjonelle hensyn. Arkitekten av urinalet i Stensparken har hatt tre hovedfunksjonskrav som utgangspunkt; pissoaret skulle gi ly for regn, være luftig for å unngå lukt, og gi skjerm mot innsyn. Urinalet har tre ståplasser og er oppført i armert betong. Man kan kjenne igjen den runde grunnplanen i andre funksjonalistiske bygg.

Offentlige pissoarer var ikke et nytt innslag i bybildet, men fantes allerede på slutten av 1800-tallet. De ble opprinnelig innført for å sette en ny renslighetsstandard i byen, i en tid da mange gjorde sitt fornødne nærmest hvor som helst i gater og streder.

Utover på 50-tallet fikk pissoaret også en helt annen funksjon. Det ble en viktig møteplass for hovedstadens homofile i en tid da denne gruppen ble møtt med en blanding av forbud, forakt og fortielse.

- Heldigvis har samfunnet vårt i løpet av en generasjon gjort store framskritt slik at homofile i dag ikke trenger møtes på slike steder lenger. Men også derfor er det viktig å fredet dette bygget, for å bevare den delen av historien vår for ettertiden, sa Solheim under fredningen.

Fredningen er en del av Riksantikvarens i alt 12 fredninger i forbindelse med Kulturminneåret 2009.

Les mer på Riksantikvarens nettsider.

Les mer om Kultuminneåret 2009

Freder funkispissoar

27 april 2009

Det er ett år igjen til EXPO 2010 åpner portene, og med et symbolsk spadetak markerte man i dag byggestart for den norske paviljongen til Verdensutstillingen 2010. Dette blir den største verdensutstillingen verden har sett åpner porten 1st mai til neste år.

Norge deltar med en Paviljong tegnet av Helen & Hard Arkitektkontor fra Stavanger. Med konseptet Norway Powered By Nature sikter Norge på å være det landet som bringer naturen til EXPO og Shanghai by. Temaet for EXPO 2010 er "Better City, Better Life".



Konseptet består av 15 store "trær" bygget i limtre og bambus. Tanken er også at man gjennom gjenbruk skal oppnå en verdi for lokalbefolkningen. Etter EXPO 2010 skal bygningen deles opp, flatpakkes og brukes som parkinstallasjoner ulike steder i Kina. Gjenbruk er dermed en viktig del av konseptet.

- Bymenneskets kontakt med naturen. Naturen som kilde til rekreasjon, inspirasjon og energi. Det er hva vi vil ta med oss til Kina og Shanghai i 2010, sier Arild Blixrud, General Kommissær for Norge på EXPO 2010.

Den norske paviljongen består av 15 individuelle modeller av ”trær” laget av limtre. De kommer sammen og bærer et tak som spenner fra 5 til over 15 meter. Utstillingen inne i paviljongen er under utarbeidelse og vil bli innrammet av norske landskap; fjord, fjell skog og kyst. I tillegg vil paviljongen huse et buisnesssenter med konferanse fasiliteter og en restaurant av høy klasse.

Det totale norske budsjettet er på 120 millioner, men Norge har som målsetting å nå 150 millioner kroner.

Norge vil med sin paviljong invitere Kina til å gjenninnføre tre i bærende konstruksjoner. Allerede i 1958 i Brüssel detok Norge med en paviljong i limtre tegnet av den verdenskjente arkitekten Sverre Fehn. Denne gang er det arkitektkontoret Helen & Hard som med de 15 representasjonene av norske trær på nytt tar det nordiske limtreet ut i verden.

Trærene har ulik høyde og hvert tre har røtter som er fundamentert i bakken. Hvert tre har fire grener. Trærene varier i fra 5 til 15 meter i høyde. I fra grenenes ytterpunkter spennenes en duk som gir et tak med dramatiske stigninger sett uten i fra. Innen i paviljongen vil konstruksjonen gi luftige hvelinger med rom til publikumsopplevelser.

Limtre er mye bruk i Norge og det er vårt håp at vi kan overføre kunskap og teknologi som på nytt gjør trekonstruksjoner tas i bruk i Kina, innenfor de tresorter som err bærekraftig i Kina.

I utstillingen inne i paviljongen vil publikum få vandre igjennom norske landskap hvor naturen veksler fra å være en ramme for fortellinger om norsk levesett og byer til å være selve hovedbuskapet. Publikum vil se hvordan Norge utnytter naturressurser og få et innblikk i norsk forskning og nyskapning.



Kyst:
Første landskap er kysten med fokus på sunn energibruk. Vi vil vise hvordan man ved å benytte fornybar energi som sol, vind og bølger kan bedre luftkvalitet og klima i urbane områder.

Skog:
Fra fjæra går publikum inn den norske skogen og til ”kunnskapens tre”. Her vil det norske forskningsmiljøet vise frem forskjellige prosjekter og visjoner for samarbeidet med Kina og andre land. Det vil bli lagt vekt på hvordan kunnskapsdeling mellom Norge og Kina kan bringe frem nye og bærekraftige løsninger.

Fjord:
De norske fjordene skal illusterere det livsviktige forholdet mellom mennesker og vann; hvordan forurensning påvirker vannkvaliteten, og hva som kan gjøres for å få rent vann.

Fjell:
Fjellsidene som stuper ned i fjorden huser et møtepunkt og businessenter med utsikt over paviljongens landskap. Her vil det være konferanser, seminar og andre fagarrangementer.

Arktis:
Det siste landskapet er arktis. I et vakkert, åpent, men dramatisk landskap vil matsikkerhet, ernæring og klima være tema. I tillegg vil det være en restaurant av høy klasse med muligheter for å smake på norske matvarer som laks, rent norsk vann, akevitt, tran, reinsdyr, lam og annet.

The Nature of Norway (PDF).


Første spadetak for Norges paviljong på Verdensutstillingen i Shanghai

Norges paviljong på Verdensutstillingen i Shanghai

24 april 2009

Norsk arkitektur har aldri tidligere oppnådd så stor internasjonal anerkjennelse som akkurat nå. Få kulturuttrykk betyr mer for folks hverdag og livskvalitet enn utformingen av våre omgivelser.

Regjeringen arbeider nå med en handlingsplan for arkitekturpolitikken. Kultur- og kirkedepartementet og Norges forskningsråd inviterer til konferanse 26. og 27. mai på DogA.



Norske og internasjonale foredragsholdere
Konferansen byr på både norske og internasjonale foredragsholdere, som filosof John Thackara, arkitekt og partner i Snøhetta Kjetil Trædal Thorsen og sjefsredaktør i Monocle, Tyler Brûlé. Disse vil være med på å belyse arkitekturens samfunnsmessige betydning, nye politiske og kunnskapsmessige utfordringer og viktige aspekter en arkitekturpolitikk bør omfatte.

Se videoen fra verkstedet på DogA den 4.3. i forbindelse med handlingsplanen:



Bredt samarbeid
Den arkitekturpolitiske handlingsplanen er et samarbeidsprosjekt mellom 13 departementer. Bred og inkluderende arbeidsprosess er viktig pga av det store antallet involverte parter.

Kultur- og kirkedepartementet leder og koordinerer arbeidet. Sentrale underliggende institusjoner og etater, fagmiljøer og ressurspersoner blir involvert. Norsk Form er KKDs rådgiver på feltet. Norsk Form har videre det administrative ansvaret for å gjennomføre konferansen i mai 2009.

Konferanse om arkitekturpolitikk

22 april 2009

World Builder:



A strange man uses holographic tools to build a world for the woman he loves. This is a short by filmmaker Bruce Branit known also as the co-creator of 405.

YouTube

Arkitektens drøm

IDEO Labs nye oppfinnelse, iCube, tar i bruk tre hvite vegger og et hvitt gulv for å skape en utrolig effektiv simulering. Sammenhengende, stereoskopiske bilder blir vist på de fire flatene. Brukeren må imidlertid ha på seg spesielle 3D-briller, som sender ut informasjon til datamaskinen om brukerens posisjon og hvordan han beveger seg.



Oppdatering:
Intet nytt dessverre, allerede i 2003 kunne UiBs internavis, På høyden, fortelle at CMR har blant annet utviklet virtuelle miljøer for petroleumrelaterte data som CAVE. oppdragsgiver var Hydro.

Se forøvrig kommentar nedenfor.

ITavisen | Se det utrolige 3D-rommet!

Ny tredimensjonal visualiseringsteknologi

19 april 2009

Det nye bygget skal huse Statsarkivet i Bergen og settes opp på dagens tomt. Nybygget vil bestå av underjordiske magasiner, nytt konserveringsbygg og endringer i eksisterende bygg. Hovedbygningen skal bygges om for å tilfredsstille alle tekniske og publikumsmessige krav. Det gamle konserveringsbygget skal rives.

Arbeidet kan settes i gang i høst og vil være ferdig rundt årsskiftet 2010-2011.

Arkitekter for prosjektet er Vy Arkitektur og NAV AS.

Statsarkivet i Bergen skal bygges ut - Statsbygg

Statsarkivet i Bergen bygges ut

18 april 2009


Foto: plassen
Varme fra jordens indre kan gi hundre ganger mer energi enn vannkraft. Men da må det bores dypt, og det koster penger.

I Europa og USA nevnes jordvarme i samme åndedrag som sol og vind. Slik er det foreløpig ikke i Norge. Grunnen er at jordvarme ikke er ett av de prioriterte områdene i Energi 21, som er energiaktørenes strategi for forskning og utvikling innen energisektoren.

Den dype geotermiske varmen ligger mer enn tusen meter under jordskorpen, og er krevende å ta i bruk. Utfordringen er å lage strøm av varmen, fordi det krever enda høyere temperatur.

En av dem som har jobbet med boreteknologi i mange år, professor Arild Rødland ved NTNU, mener dyp jordvarme er et tema som er mer enn modent i Norge.

- Norge er ledende innen det boreteknologiske området. Vi har gode ressurser og et svært godt organisert cluster offshore. Det er en viss enhetlighet her som kan innrettes i nye retninger. Vi er ledende på menneskelige ressurser innen boring, men utnytter det ikke, sier Rødland.

- Forskningsrådet avviser geotermisk energi, og deltar ikke i utviklingsarbeid på dette. Det er nærmest en skandale, sier han.

Professor Arild Rødland viser til prognoser som viser at varme fra geotermisk energi kan dekke 46 prosent av dagens elektrisitetsproduksjon innen 2020, slik at det vil bli mindre behov for elektrisitet til oppvarming.

NGU skal nå kartlegge potensialet på Østlandet nærmere, for å finne ut hvor det lønner seg best å bore etter jordvarme. Organisasjonen har blant annet samarbeidet med StatoilHydro om kartleggingen. Oljeselskapet har et eget prosjektteam som er med og ser på mulighetene for jordvarme både i Norge og internasjonalt.

StatoilHydro er også med på et nystartet senter i Bergen. I februar startet Norges første senter for geotermisk energi, hvor industri og forskningsmiljøer gått sammen om en norsk satsning på dyp jordvarme.

- Norge kan bli verdensledende på jordvarme - Teknisk Ukeblad

- Norge kan bli verdensledende på jordvarme

15 april 2009

Universitetsgata, Nasjonalgalleriet til høyre.
Foto: Helge Høifødt / Wikipedia
Sammen med Universitetet og Historisk Museum danner Nasjonalgalleriet et kulturelt tyngdepunkt i Oslo sentrum. Likeledes representerer Kunstindustrimuseet og Tegneskolen - det gamle SHKS - store bygningsvolum med arkitektoniske kvaliteter.

Thomas Willoch, president Europa Nostra Norge, tar til orde for at Oslo som hovedstad, med ambisjoner i retning av fremtidig europeisk kulturhovedstad, ikke kan tillate seg å overse betydningen av å ta respektfullt vare på disse historisk viktige by- og kulturelementene som deler av vår kulturarv.

Det virker underlig at man ser ut til å glemme Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet - bygninger av høy arkitektonisk gehalt. De ser ut til å være skjøvet ut og inntar ikke en naturlig plass i en totalvurdering for fremtidig museumsliv.

At man i det hele tatt kan presentere planer for Norges primære kunstsentrum i hovedstaden, uten å vise til løsninger for disse to kvalitetstunge bygninger, synes merkelig. Merkelig - fordi de begge representerer arkitektoniske bybygninger av internasjonal klasse som har tilført byen kvaliteter. Og merkelig fordi de representerer resurser for kunst og kulturlivet i byen i kraft av sine store muligheter for bruk. Å late som om disse bygninger ikke eksisterer, innebærer en betydelig feilvurdering.

Situasjonen mangler en helhetsløsning hvor alle deler er vurdert, og hvor kultur og kunstelementer i bysammenheng er tydelig definert og artikulert. Hvordan kan en arkitektkonkurranse gi svar på spørsmål som ikke er stilt? Hvordan kan man komme frem til løsninger før man vet hvordan de store resurser som Nasjonalgalleriets og Kunstindustrimuseets bygninger representerer skal kunne utnyttes?

Når man ser hvordan en rekke europeiske hovedsteder har løst sine utviklingsproblemer, går det klart frem at utfordringene kan møtes på flere måter. Men felles er at de gamle bygningene sees som en resurs i ny sammenheng - reorganisert og tilført det nødvendige for å kunne møte nye situasjoner. I København, London, Berlin og Paris finner man nye løsninger som bygger på de etablerte bygningene.
Mangel på helhet

I vår situasjon - hvor de gamle, høyverdige og arkitektonisk sterke bygninger danner grunnlaget for utviklingen av det nye, blir feiet ut, og hvor ingen med sikkerhet kan si hva som vil skje med de veletablerte stedene, virker mangelen på helhetsplan påtrengende. Faren for at Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet havner som avdankede og annenklasses bygninger, til et eller annet nytt bruk, synes overhengende. En slik degradering vil ikke bare forringe bygningene selv, men også frata det bymiljøet de opptrer i verdifulle kvaliteter. Her er kulturarv i fare.


Kulturarv i fare - Meninger - Debatt - Aftenposten.no

- Kulturarv i fare

14 april 2009

Den sveitiske arkitekten Peter Zumthor er tildelt årets Pritzker-pris. Zumthor mest kjent for sitt badeanlegg i Vals i Sveits (bilde), men har også designet et prosjekt for Nasjonale Turistveger i Norge. I 2004 arbeidet Zumthor med å prosjektere et museum i tilknytning til riksveg 13 nord for Sauda.

Ifølge Arkitektnytt.no er Zumthor også aktuell med et minnesmerkeprosjekt i Vardø. Et monumentet for de trolldomsforfulgte, som Zumthor har utformet i samarbeid med Louise Bourgeois, skal reises høsten 2009. Prosjektet består blant annet av en minnehall, tegnet av Zumthor.

Pritzker prize 2009

Sjekk blant annet ut presentasjonen av noen av Zumthors prosjekter (PDF), en flott presentasjon av interessant arkitektur.

Pritzker-prisen 2009 til Peter Zumthor

12 april 2009

"Edges" is a computer driven light installation projected on the geometry of a room. The idea is to make the geometry and architecture dominate the projection. The projection serves the underlying structure, it's like writing a choreography for the architecture. There is no post production or visual effects in these videos, it`s just a video camera filming the light installation.







Edges

"Edges" by Till Novak

Merket for god design er en anerkjennelse for vellykket bruk av design som et strategisk virkemiddel i innovasjonsrettet virksomhet. I 2009 er det rekordmange søkere til Merket for god design og Unge talenter. Utstillingen viser de 39 mottakerne av utmerkelsen Merket for god design 2009, en anerkjennelse for vellykket bruk av design som et strategisk virkemiddel i innovasjonsrettet virksomhet.

Se video fra utstillingen:




Miljøprisen og Design for alle-prisen er begge nye av året.

Merket for god design og Unge talenter


Flere sveitserhus i den norske fjellheimen? Fra Bluche, Sveits.
Foto: kyle simourd
D2.no har intervjuet sivilarkitekt Kim Skaara, som mener utviklingen går mot mer konsentrert utbygging i fjellet. Byggestilen er en variant av landsbyer i Alpene - med tett og høy bebyggelse.

- I stedet for å spre seg ut over store byggefelt ser vi nå en tendens mot mer konsentrert utbygging, der man er bevisste på å lage et hyggelig sentrum med all infrastrukturen på ett sted, sier Skaara til D2.no.

- Man er litt mer forsiktig med å lage store villaområder oppe i fjellet nå enn tidligere. Det blir fort litt som Holmenkollåsen oppe på Beitostølen, ogdet ser jo helt merkelig ut, bemerker Skaara.

- Den enslige tommerkoia begynner etter hvert å bli historie når over 400.000 nordmenn har skaffet seg hytte på fjellet, og mange flere har planer om det fremover. Min kollega Ketil Kirans pleier ofte å sitere Peter Wessel Zapffe: hvordan kan flest mulig få oppleve ensomheten i naturen, på samme sted, samtidig? dette oppsummerer problemstillingen godt, sier Skaara.

Nedgangen i utenlandsreiser fører til økt interesse for feriering i eget land, og da også utbygging av nye hytter.

"Holmenkollåsen" i fjellet på vei ut - DN.no

Fjellandsbyer den nye hyttetrenden

10 april 2009

Nå får endringer i klimaet ganske anderledes konsekvenser hos oss, men ifølge forskere vil flere deler av verden oppleve de samme problemene som nå preger Australia:



What will global warming look like? Scientists point to Australia - Los Angeles Times

Konsekvenser av klimaendringer

09 april 2009

Financial Times som har kåret Jon Bøhmers solkoker, kalt Kyoto box, til verdens beste miljø- og klimaoppfinnelse. Kåringen skjedde i forbindelse med konkurransen Climate Change Challenge.

Bøhmers solkoker kan varme opp og pasteurisere (bakterier dør ved 68 grader) ti liter vatn på to timar, noe som kan bli et viktig bidrag til å redusere kolera og andre bakterielle sykdommer som smitter gjennom forurenset vann. Slike sykdommer koster flere tusen mennesker livet hver eneste dag.

- Prinsippet er eldgammelt og det er pinlig at vi fortsatt har disse problemene. Det dør flere mennesker hvert år enn under andre verdenskrig på grunn av dårlig energitilførsel, samtidig er det så mye uutnyttet solenergi i verden. Min idé er å ta det mest alvorlige problemet innen energi, snu det rundt og se på hva som er den enkleste og billigste måten å fikse det på. Faktisk er dette det enkleste jeg har funnet på noen gang. Kanskje var det nettopp derfor jeg meldte på solkokeren i konkurransen, sier Bøhmer til Dagbladet.

Innretningen består av to bokser, den ene inni den andre, og et glasslokk som slipper solvarmen inn. En svart overflate på den innerste boksen og sølvfolie på den ytterste konsentrerer varmen mens et lag av strå eller avispapir mellom de to kassene isolerer.

Solkokeren gir reduserte CO2-utslipp og kan dermed finansieres med karbonkreditter (CDM). Får en gjennomført dette kan den i praksis bli gratis for brukeren. Kombinasjonen av et lavteknologisk produkt, som kan produseres lokalt, i kombinasjon med karbon- og mikrokreditter gir lave kostnader, noe som er helt nødvendig dersom en skal få til betydelig spredning i utviklingsland.

Kyoto Box vinner miljøpris

Selv om risikoen for jordskjelv er mindre i Norge enn i andre deler av verden, så finnes det likevel krav til jordskjelvsikring.

- Plan- og bygningsloven krever at alle nye bygninger og anlegg i Norge skal vurderes med tanke på jordskjelv, men vi opplever at det ofte blir nedprioritert av byggherrene, sier administrerende direktør Liv Kari Hansteen i Rådgivende ingeniørers forening ifølge NTB.

Kraftige jordskjelv er sjeldne i Norge, men Svalbard ble i 2005 rammet av et skjelv med en styrke på 6,5 og 6,2.

Dårlig sikret mot skjelv - Bladet Troms�/

Dårlig sikret mot skjelv

06 april 2009

Arkitekt Espen Folgerø var en av åtte vinnerne av den prestisjetunge arkitektur- og designkonkurransen Archiprix i Uruguay. Hans avgangsprosjekt, «Deviational Space», ved Bergen Arkitekt Skole, tar utgangspunkt i Kristiansund etter 2. verdenskrig. Da byen skulle bygges opp igjen etter bombingen, ble det laget en helhetlig plan for byen.



Prosjekt tar utgangspunkt i at det i små områder er mulighet for forandring og som til sammen vil kunne bidra til store endringer i en by.

  • 09_deeply rooted tree, designed by: Pasqual Herrero Vicent
    Universidad Politécnica de Valencia
    Escuela Técnica Superior de Arquitectura Valencia - Spain
  • 10% Building, designed by: Naoki Kato
    Kanagawa University
    Department of Architecture, Faculty of Engineering Yokohama - Japan
  • Abandoned Territories Chile, designed by: Eilidh Henderson, Andrew McEwan, Martin Tarnawski
    University of Strathclyde
    Dept of Architecture Glasgow - Scotland
  • Croproad Park, designed by: Claire Oude Aarninkhof, Minke Mulder
    Wageningen University
    Chair of Landscape Architecture Wageningen - Netherlands
  • Deviational Space, designed by: Espen Folgerø
    Bergen School of Architecture - BAS
    Bergen - Norway
  • Dialogues with the landscape, designed by: Cristina Haumann, Alice Marzola, Carlotta Meneguzzo
    Università degli Studi di Ferrara
    Facoltà di Architettura Ferrara - Italy
  • Evolution of a refuge city, designed by: Shaikha f Al-Mubaraki
    Kuwait University
    Engineering and Petroleum Kuwait - Kuwait
  • Fish Tower, designed by: Hsing-O Chiang
    Tunghai University
    College of Fine Arts and Creative Design, Department of Architecture Taichung - Taiwan
  • GAPA - K125m, designed by: David Baros
    Czech Technical University in Prague
    Faculty of Architecture Prague - Czech Republic
  • Housing for Shipmakers, designed by: Anand Mata
    Centre for Environmental Planning & Technology CEPT University
    Faculty of Architecture Ahmehabad - India
  • Islamic Community and Cemetery Site in Vorarlberg, designed by: Gunar Wilhelm, Tobias Hagleitner
    Universität für Kunstlerische & Industrielle Gestaltung
    Architektur Linz - Austria
  • MAJA TURG: a market for Tallinn, designed by: Max Rink
    Delft University of Technology
    Faculty of Architecture Delft - Netherlands
  • MArchitecture, designed by: Ryo Kitazawa
    Tokai University
    Department of Architecture and Building Engineering Kanagawa - Japan
  • Markerpark, designed by: Sander Lap
    Rotterdam Academy of Architecture and Urban Design
    Rotterdam - Netherlands
  • Mercado de Barceló, designed by: Alexandre Massé
    Universite de Montreal
    School of Architecture Montreal - Canada
  • Metropolitan Markets, designed by: Matthew Murphy
    University of Edinburgh
    Dept of Architecture Edinburgh - Scotland
  • Open Source Fabric, designed by: Max von Werz
    Architectural Association
    School of Architecture London - England
  • Past the Green Line, designed by: Gert Breugem
    Amsterdam School of the Arts
    Academy of Architecture Amsterdam - Netherlands
  • Regional Museum of Mine Site: North of Chile, designed by: Tomás García de la Huerta
    Universidad del Desarollo
    Arquitectura Santiago - Chile
  • Symbol, designed by: Naoko Kasahara
    Tokyo National University of Fine Arts and Music
    Department of Architecture Tokyo - Japan
  • the Dying Sea Project, designed by: Michal Reich, Naomi Perez - Davidi
    Bezalel Academy of Art and Design
    Architecture Jerusalem - Israel
  • Tokyo Littoral Art Center, designed by: Kazuaki Hattori
    University of Tokyo
    Department of Architecture, Faculty of Engineering Tokyo - Japan
  • UP-Villa, designed by: Gonzalo Rivas Zinno, Joaquin Pereira Cendan
    Universidad de la Republica - Uruguay
    Facultad de Arquitectura Montevideo - Uruguay
  • Waterfront for Chuao, designed by: Lucy E Querales
    Universidad Simón Bolívar
    Departamento de Diseño, Arquitectura y Artes Plásticas Sartenejas - Venezuela
NRK

Internasjonal pris til studentprosjekt fra BAS

Fredag 3. april ble forskningssenteret CenSES, Centre for Sustainable Energy Studies, lansert på Blindern. Målsettingen er å forene samfunnsfaglig og naturvitenskapelig forskning på bærekraftig energi.

Bak det nye samfunnsfaglige senteret for energiforskning står åtte norske forskningsinstitusjoner. Disse er Universitetet i Oslo, NTNU, SINTEF, Institutt for energiteknikk (IFE), Norges Handelshøyskole (NHH), Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF), Høgskulen i Sogn og Fjordane og Vestlandsforsking.

Forskerne skal samarbeide virtuelt, og NTNU skal ha ansvaret for den praktiske administrasjonen. Senterleder Asgeir Tomasgard ved NTNU forteller at senteret i løpet av ett til to år skal bestå av rundt 60 forskere. I utgangspunktet skal samarbeidspartnerne bruke ca 15 millioner årlig, men målet er å øke den økonomiske rammen i samarbeid med industri og forskningsråd.

De viktigste forskningsområdene blir innovasjon og kommersialisering av nye fornybare energiteknologier, offentlighetens forståelse og aksept for energiteknologier og regimer for bærekraftig energibruk, nasjonale og komparative studier av politikk og praksis i forhold til utvikling og implementering av fornybar energi, og marked og systemanalyse for en mer effektiv utvikling og implementering av nye energiteknologier.

Uniforum - Nytt samfunnsfaglig senter for energiforskning

Nytt samfunnsfaglig senter for energiforskning

01 april 2009

Kultur- og kirkeminister Trond Giske og administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg presenterte i dag programmet for arkitektkonkurranse for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanen.

Konkurranseprosessen skal gjennomføres i to faser hvorav fase 1 er en åpen konkurranse på overordnet nivå, der man ønsker å finne fram til et hovedkonsept. Fase 2 er en begrenset konkurranse, med videre bearbeiding der utvalgte deltakere etter fase 1 inviteres til å delta. Frist for innlevering til fase 1 er 12. juni 2009 kl. 1200.

- I lang tid har museet slitt med for små og uhensiktsmessige lokaler, og det har virket hemmende på virksomheten. Det er med stor glede og stolthet jeg som kulturminister nå inviterer til en åpen, internasjonal plan- og designkonkurranse for Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanen. Ved siden av det nylig avsluttede Opera-prosjektet representerer nybygget for Nasjonalmuseet et av de største kulturbyggprosjektene noensinne i norsk sammenheng, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Et nybygg for et samlet Nasjonalmuseum på Vestbanen vil gi publikum et større utvalg av museets samlinger. Samlingene vil bli sikret og bevart bedre og det vil bli muligheter for variasjon og fleksibilitet. Større arealer vil også gi plass til mer publikum, samtidig som arbeidsforholdene for de ansatte vil bli gode. I tillegg vil man få en samling av ulike miljø, og mulighet for utenlandske gjesteutstillinger.

Det er Statsbygg som har fått i oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet å starte planlegging av et samlet museumsanlegg for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanen i Oslo.

Statsbygg inviterer til åpen, internasjonal plan- og designkonkurranse. Konkurransen skal gjennomføres i to faser:

Fase 1 er en åpen, internasjonal konkurranse på overordnet nivå.

Fase 2 er en begrenset konkurranse med videre bearbeiding og detaljering der utvalgte deltakere etter fase 1 blir invitert til å delta. Det vil bli utarbeidet eget konkurranseprogram for fase 2.

Åpen arkitektkonkurranse for Nasjonalmuseet

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism