29 april 2010

Eivind Otto Hjelle karateriserer hele Fjordbyen som en bløff, i et debattinnlegg i Aftenposten.

Det hadde ikke vært så farlig hvis begrepet bare skulle brukes på en kommunal turistplakat. Det katastrofale er at «Fjordbyen» er blitt et mantra med hellig kraft. Det brukes som ledestjerne utenom all tenkning om byens utvikling. Begrepet Fjordbyen har erstattet en fornuftig debatt om hvordan livet i byen bør leves og organiseres. Dette førte til at bystyret bardus omgjorde et tidligere enstemmig vedtak om at Munch-museet skulle bli hvor det var. I stedet vedtok bystyret å flytte både Munch-museet og Stenersen-museet til en kai i Bjørvika. Også byens hovedbibliotek ble vedtatt lagt til bryggekanten.

Visjonene om Fjordbyen ble koblet til Kulturdepartementets påståtte problemer med Tullinløkka, og vips kom et gedigent makeskifte i stand. Og dermed skulle Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet også flyttes ned til havnebassenget ved Vestbanen.

- Fjordbyen Oslo er en bløff

27 april 2010

Da Hyresbostäder i Växjö ønsket å bygge et passivhus i åtte etasjer, fantes det stort sett bare passivhus i 1-1,5 etasjer. Samtidig besluttet kommunen at alle hus i dette området skulle bygges i tre, forteller Erik Hallonsten, prosjektleder i Hyresbostäder.

- Mitt-universitetet i Östersund har beregnet at det å bygge et hus som Portvakten i tre i stedet for i betong sparer cirka 1000 tonn CO2. Dessuten bidrar treets evne til å binde CO2 til en reduksjon på ytterligere 186 tonn, sier Hallonsten.

Prefabrikkerte veggelementer og bjelkelag i massivtre skulle klare passivhuskravene. Veggelementene er 53,8 cm tykke og fikk gjennomgå en del testing for de klarte kravene.

Passivhus i høyden

20 april 2010

Idékonkurransen "En by å leve i" er en del av FutureBuilt, et ti-årig program som skal bidra til å utvikle klimanøytrale byområder og bygninger i Oslo og Drammen.

Målet er å realisere en rekke forbildeprosjekter. Disse skal ha lavest mulige klimagassutslipp, men skal også bidra til et godt bymiljø. Viktige faktorer er transport, økologiske kretsløp, helse og opplevelse.

Førstepremien på 400.000 kroner gikk til ”Look to Strømsø”, forfattet av Norconsult og Alliance Arkitekter.

”Look to Strømsø” vant idekonkurranse

19 april 2010

Ryan Hoagland har tatt flatskjermen på veggen noen hakk videre med sitt vindusprosjekt Winscape.

Systemet styres med en Wii Remote og gir en Head Tracking-effekt. Dermed endres perspektivet i forhold til hvor brukeren er plassert i rommet:



Winscape er basert på en spesiell applikasjon som splitter videobildet i samsvar med avstanden mellom de to skjermene.

Virtuelle vinduer

18 april 2010


Marilunden ved Stavanger består av lavenergihus. Projektet er et samarbeids mellom Edel Biesel arkitekter fra Norge og Nonconform fra Østerrike.
Illustrasjon: Arkitekten
NS 3700 inneholder kriterier for passivhus og lavenergihus for boligbygninger. Standarden setter minstekrav til energibehov til oppvarming, beregningskriterier og minstekrav til bygningsdeler og installasjoner. Dette er kriterier som kan brukes for prosjektering, sertifisering og dokumentasjon for boliger som kan klassifiseres som passivhus eller lavenergihus.

Standard for passivhus omfatter kriterier som er langt strengere enn gjeldene energikrav gitt i Forskrift om krav til byggverk (TEK 1997 med endringer i energikrav av 2007).

De viktigste endringene
De viktigste endringene fra høringsforslaget er at CO2-faktorene er fjernet og det er innarbeidet to klasser for lavenergihus i tillegg til passivhus. Ved å dele lavenergihus inn i to klasser vil standarden også kunne brukes som kravsnivå i forbindelse med rehabilitering og oppgradering av eksisterende bygninger der passivhus ikke er realistisk å oppnå. Denne anvendelsen av standarden kan ha et stort potensial for gjennomføring av tiltakspakker på eksisterende bygningsmasse for å oppnå en høyere energiklasse.

Standard for passivhus og lavenergihus


Reiulf Ramstad Arkitekter og Ola Roald Arkitektur vant konkurransen om det nye rådhuset og NAV-senteret i Tønsberg. Dette skjedde allerede i 2008, men Riksantikvaren leverte i fjor høst innsigelse på høyden. Riksantikvaren mente bygget ville bryte de bevaringsverdige siktlinjene i middelalderbyen. Høyden på rådhuset måtte reduseres.

Dialogen med Riksantikvaren har vært god, men innsigelsen mot høyden ble opprettholdt. Det var likevel enighet om å fortsette dialogen i håp om å komme frem til en omforent løsning.

- På bakgrunn av innsigelsen og formøtene, hadde våre folk, sammen med arkitektene og konsulentene, klart å redusere den totale høyden på rådhusbygget med ca 8 meter, forklarer rådmann, Trond Stenhaug.

Høyden reduseres - nytt rådhus i Tønsberg

Puffin er så langt bare et konsept visr på en video fra NASA-merkede, men kanskje forteller dette noe om hvordan elektriske fly kan revolusjonere personlig transport.

I utgangspunktet er det nok militære anvendelser en ser for seg, men en støysvak flyvemaskin som kun trenger en effekt på 60 hestekrefter for å få pilot og fartøy luftbårne kan kanskje si noe om hva fremtisiden vil bringe, også på det sivile området.


Elektrisk enmannsfly

17 april 2010

Eolic er en vind-drevet sammenleggbar generator. Ideen går ut på å lage en lett sammenleggbar generator, som skal brukes på steder der det ikke er tilgang på elektrisitet, og hvor de ikke er snakk om å sette opp et premanent anlegg.

Generatoren skal også kunne brukes til å skaffe eketrisitet til små boliger.

Eolic – sammenleggbar vindgenerator

«Hva mener du politikerne bør prioritere i samferdselspolitikken de nærmeste årene – utbygging av veier eller jernbane?» Dette har Respons Analyse spurt den norske befolkningen om, på vegne av Aftenposten.

I landets kommuner med flere enn 50000 innbyggere er det motsatt. 48 prosent vil prioritere bane, 38 prosent vei, 14 prosent er usikre. Størst er togviljen i Oslo og Akershus, der 53 prosent vil satse på bane, 35 prosent på vei. De største kommunene representerer ganske nøyaktig en tredjedel av landets befolkning.

Byfolk foretrekker skinner fremfor vei

14 april 2010

For andre gang arrangerer AHO og NTNU i samarbeid med fem samarbeidsuniversiteter i Øst-Afrika studieprogrammet Master in Development Studies: Urban Transformation and Sustainable Development. Studiet er et videreutdanningsprogram med fokus på bærekraftig byutvikling, og støttes av NOMA (Norads masterkursprogram).

Målgruppen for studiet er unge arkitekter, planleggere eller landskapsarkitekter som har vært i arbeid noen år, men som nå ønsker seg en ytterligere faglig utdyping. Målet med studiet er å gi unge profesjonelle en mulighet til å bedre kunne møte og forstå de faktiske utfordringene som følger av urban transformasjon generelt sett, og i en østafrikansk kontekst mer spesielt.

Master in Development Studies

12 april 2010

I den åpne, internasjonale plan- og designkonkurransen for et samlet museumsanlegg for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design på Vestbanen i Oslo har juryen plukket ut tre vinnere:
  • 1. premie: 164 Forum Artis - Kleihues og Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH (Napoli, Berlin)
  • 2. premie: 147 Urban Transition - JAJA Architects ApS (København) + Jakob Rolver
  • 3. premie: 209 Trylleesken - Henning Larsen Architects A/S (København)

1. premie

Arkitekter: Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH, Napoli, Berlin.
Klaus Schuwerk

Se 3D-video - Se modellbilder og plansjer.

Illustrasjon: DiizGroup / Statsbygg

Nasjonalmuseet: Tre vinnere

11 april 2010

Det internasjonale arkitekturmagasinet eVolo arangerer en årlig konkuranse for nye skyskrapskonsepter. De siste fem årene har magasinet årlig invitert lovende arkitekter og designtalenter til å tegne framtidens skyskrapere.

Årets vinnere ble en vertikal fengselsby i luften, en grønn og miljøvennlig boligmaskin og et robotlignende reir. Alle vinnerbidragene utfordrer forestillingene om hvordan en skyskraper skal se ut.


The vertical prison has its own transportation system which consists of different “pods” for officers, prisoners, firefighters, and other workers. Read the rest of this entry »

Fremtidens skyskrapere

10 april 2010

Tjuvholmen
Kommunens rolle i byplanleggingen er blitt mindre de siste årene, mens det private markedet kommer stadig sterkere inn. Dette gir nye utfordringer, både i forhold til det offentliges kontroll med byutviklingen, hvordan kommunen bruker den myndighet de har, og hvordan vi som innbyggere påvirkes av privatiseringen.

- Arkitektkonkurransen om utbygging av Tjuvholmen er et godt eksempel på hvordan det private næringslivet får en stadig større rolle, sier August E. Røsnes som er professor i arealplanlegging ved Norges landbrukshøgskole (NLH).

- De siste årene har kommunene gradvis fått en mer tilbaketrukket rolle i lokal planlegging og prosjektgjennomføring. De er mindre aktive når det gjelder å skaffe seg tomter for utbygging, og mer nølende til å bruke kommunens skatteinntekter til utbygging av infrastruktur, anlegg og bygninger for lokal service. Til gjengjeld får ulike grupper av grunneiere, utbyggere og finansinstitusjoner et sterkere grep om utviklingen, sier Røsnes.

Økt privatisering av byutviklingen

09 april 2010

Utvikling av mobile applikasjoner har blitt en egen retning i it-bransjen. Norske Apphuset brukte Twitter til å be om tips til gode iPad-applikasjoner.

- Veldig mange av forslagene kom fra arkitekter, som er interessert i å bruke brettet som et kreativt hjelpemiddel. iPad er jo det perfekte portfolio-verktøyet, enten det er fotografer eller arkitekter som ønsker å vise frem arbeidsmappene sine, sier daglig leder Leiv J. Fasmer i Apphuset til Dagens Næringsliv. Han har lovet å belønne det beste forslaget med nettopp en iPad.

Norsk idestorm for iPad

07 april 2010

Stadig tettere hus med lavere behov for oppvarming kan medføre at ventilasjonsanlegget også dekke oppvarmingsbehovet. Med balansert ventilasjon kan den mest økonomiske løsningen bli å inkludere oppvarming som en del av dette anlegget.


- TEK-en var en gavepakke til ventilasjonsfaget. Nå kan vi selge verdier, men vi må argumentere godt, sier administrerende direktør Lars Reinemo i Exhausto Norge.

Administrerende direktør Ola Hanevold i Oras tror også ventilasjon vil få et fortrinn når varmebehovet går ned.

Gavepakke til VVS-bransjen

06 april 2010


Foto: mugley
Bjørgulv Braanen skriver om glasshus i Klassekampen, på bakgrunn av at Bergens Tidende rettet søkelyset mot det økende antallet bygg med glassfasader i Norge.

Les også: Problematiske glasshus

Trenden med å bygge kontor- og forretningsbygg i glass ser ut til å fortsette, til tross for at mange slike bygg ikke er særlig miljøvennlige. Det brukes mye energi både for å varme opp om vinteren og kjøle ned om sommeren. Og til tross for at slike bygg skal gi luft og lys, kan det bli veldig mørkt inne på grunn av kraftig solskjerming.

I glasshus

05 april 2010

Jæren Energi planlegger et vindkraftverk bestående av 32 vindmøller, og en produksjonskapasitet på 232 GWh (millioner kilowattimer).

Høg-Jæren Energipark er tildelt 511 millioner kroner i investeringsstøtte fra statsforetaket Enova. Resten av milliard-investeringen dekkes av lån og egenkapital.


Milliard-beslutning på Høg-Jæren

01 april 2010

Lei av lange kjedelige flyturer? Finnair vil at du skal nyte flyturen, med minst mulig klær på. Mens en rekke flyselskaper stripper sine service-tilbud, og de reisende "kles nakne" i kroppsscannere på flere flyplasser, er det bare passasjerene som stripper hos Finnair.

Flyselskapet gir seg ikke med spa på flyplassen. Nå bygger Finnair også badstuer på alle sine nye airbuser, får DN.no opplyst.

- Dette er for oss en svært god måte å utnytte varmeutviklingen fra motorene underveis. Samtidig tror vi den finske saunatradisjonen vil kunne bidra til å senke skuldrene til stressede flyreisende, så dette er for oss en vinn-vinn-situasjon, forklarer salgsdirektør i Finnair Norge, Kenneth Gillberg.

DN.no

Finnair med sauna i fly

Hva skal du ha i hyllene om ti år?

Spørsmålet virker kanskje absurd i dag, men det er ikke like fjernt for alle. For hva har man i hyllene? Bøker, cd-er,filmer og papirer – kanskje et fotoalbum? Med andre ord - ingenting som ikke får plass i en pc.

Noen har allerede gått hardt til verks – og har en lettere jobb enn de fleste andre når de skal rydde.

- Jeg har nesten ingen papirer hjemme. Alt blir lest inn av en skanner og kastet, forteller Gudbrand Eggen, it-konsulent og foregangsmann når det gjelder såkalt «dematerialisering» – at ting som tidligere var fysiske produkter nå lever sitt digitale liv på pc-en. Det er både praktisk og miljøvennlig.

DN.no

En dødsdom for Ivar og Billy?

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism