26 juni 2011

PC023-083 by Lockheed Martin
PC023-083, a photo by Lockheed Martin on Flickr.

Lockheed SR-71 med de uoffisielle navnene Blackbird og Habu, var et avansert amerikansk spionfly med lang rekkevidde og mulighet til å fly i Mach 3. Flyet var en videreutvikling av Lockheed YF-12 og Lockheed A-12 utviklet av det legendariske «Skunk Works» som også var ansvarlig for utviklingen av U-2.

Et stykke krigsestetikk

The Institute for Advanced Architecture of Catalonia and HP are pleased to announce the 4th Advanced Architecture Contest, on the theme of CITY-SENSE: Shaping our environment with real-time data.

The aim of the competition is to promote discussion and research through which to generate insights and visions, ideas and proposals that help us envisage what the city and the habitat of the 21st century will be like.

The competition is open to architects, engineers, planners, designers and artists who want to contribute to progress in making the world more habitable by developing a proposal capable of responding to emerging challenges in areas such as ecology, information technology, architecture, and urban planning, with the purpose of balancing the impact real-time data collection might have on sensor-driven cities.

4th Advanced Architecture Contest

25 juni 2011

Foto: Jarle Vines / Wikipedia
Løsningsforslagene ”Strata”, ”Stratigrafi” og ”Rosetta” er alle kåret som vinnere av plan- og designkonkurransen for utvidelse av Arkeologisk museum i Stavanger. Alle tre forslagene er nå med i finalen. Frem til nå har det ikke vært kjent hvilken arkitekt- og rådgivergruppe som har stått bak de ulike løsningsforslagene.

Arkeologisk museum, som er en del av Universitetet i Stavanger, har behov for å utvide utstillingskapasiteten, oppgradere magasinene og øke kvaliteten på formidlingstilbudet. Kulturdepartementet har derfor gitt Statsbygg i oppdrag å planlegge et tilbygg som vil bli i underkant av 5.000 kvadratmeter.

Arkeologisk museum, Stavanger

23 juni 2011

Norwegian Property (NPRO) er i gang med "Nye Aker Brygge", som etter planen skal stå helt ferdig i 2015. Stikkord for ombyggings- og moderniseringsprosjektet er større kontraster mellom industrihistorie og tradisjoner på den ene siden, og moderne arkitektur og design på den andre.

I følge Olav Line, adm. direktør i NPRO, skal de tradisjonsrike teglsteinsbygningene bringes mer tilbake til sin opprinnelse. Samtidig skal bygningene som er kommet til de siste 25 årene, få nye, moderne fasader og innvendige planløsninger. Bygget nærmest Rådhuset, der hovedinngangen til Aker Brygge ligger, vil for eksempel få en ny og mye mer distinkt glassfasade mot byen.

Det skal etableres en ny handlegate med dobbel takhøyde som går diagonalt fra hovedinngangen, gjennom de ulike byggene og opp til torget. Utendørs, i Holmens gate, skal det skapes en langsgående handlegate med butikker og serveringssteder på begge sider. Denne vil bli en bygate som forbinder Rådhuset og Vika med Tjuvholmen og Fillipstad.

Bryggetorget, det eksisterende torget midt på Aker Brygge, skal nå foredles til et torg fylt med spennende kulturarrangementer og aktiviteter. Kunst, beplantning og utadvent virksomhet i husenes gatefasade vil skape mer liv året rundt, både på Bryggetorget og de andre uteområdene.



Store endringer på Aker brygge

21 juni 2011

- Unntak frå søknadsplikta for våtromsarbeid i eksisterande bygg skal gjere det enklare og billigare å pusse opp bad, seier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Søknadsplikt (med krav om bruk av ansvarlege føretak) for våtrom blei gjeninnført i 2010. Det er etter kvart blitt avdekka tilfelle av tungvinn og ulik handsaming av søknader og ansvarlege føretak for slike arbeid. Difor sender Kommunal- og regionaldepartementet eit forslag til forenkling av reglane ut på høyring.

- Eg vil gjere det enklare for dei som skal byggje, og gje kommunane større spelerom til å bruke ressursane sine formålstenleg. Difor foreslår eg ein regel om at tiltakshavar sjølv kan velje om han vil søke kommunen eller ikkje ved renovering av våtrom. Det gjeld våtromsarbeid som ikkje inneber brot på brannskilje. Vel tiltakshavar å søkje, kan han anten nytte ansvarlege føretak, eller han kan søkje ansvarsrett som sjølvbyggar, seier Navarsete.

Departementet foreslår i tillegg nokon andre mindre endringar og presiseringar i både forskrift om byggesak og i forskrift om tekniske krav til byggverk. Det gjeld mellom anna kvalifikasjonar og godkjenningsområde for føretak, nabovarsling, bruksendring til driftsbygning og klårgjering av fleire reglar om universell utforming. Endringane skal gjere det enklare for kommunane og dei som byggjer.

Høringsnotat saksbehandlingsforskriften (SAK10)

Høringsnotat byggteknisk forskrift (TEK10)

Det skal bli enklare å pusse opp bad

20 juni 2011



Zumthors prosjekter, presentert i forbindelse med at han mottok Pritzker-prisen i 2009:



Kilde: The Observer

Peter Zumthor tegner årets Serpentine-paviljong

Per Anda, arkitekt og prosjektleder i Ecobox, skriver på arkitektnytt.no, at passivhus har blitt fremstilt å være et farlig eksperiment med folkehelsen og har vært kritisert for å være for lite robuste.

Kritikken fra ovelege Jan Wilhelm Bakke går på at det finnes for lite dokumentasjon på at passivhus faktisk er trygge for beboerne. Bakke skal ha ros for å bringe inn i diskusjonen hvor viktig gode boliger faktisk er for folkehelsen.

Kritikken fra Bjørn Berge og Dag Roalkvam handler blant annet om at passivhuskonseptet er for ufullkomment, har for mange svakheter, og at det derfor er problematisk at det er i ferd med å bli den eneste veien til målet. Flere aspekter burde inngå i framtidens heløkologiske, klimanøytrale, robuste og velutprøvde bygg. Dette arbeides vi imidlertid med, f.eks gjennom pilotprosjektene i Framtidens byer (se www.framtidensbygg.no og www.futurebuilt.no).

Flere statlige etater har i den senere tid har bidratt til å favorisere dette ene energikonseptet, og dermed hindrer muligheten for å utvikle og bygge etter andre konsepter. Dette er relevant kritikk, som må tas til følge. Selv om passivhus sålangt har vist seg å være et veldig bra konsept for redusert energibruk - så la det ikke herske monopol. Utform regelverk og støtteprogrammer slik at vi kan tillate en enda bredere satsning på bærekraftig arkitektur.

Kilde: Arkitektnytt

Passivhustoget ruller videre

16 juni 2011

Energi 21 er den nasjonale strategien for energisektoren og omfatter forskning, utvikling og demonstrasjon av ny teknologi for det 21. århundret.

Energi 21 prioriterer sol, offshore vind, balansekraft, karbonfangst og lagring, utnyttelse av spillvarme og nettutvikling når kursen skal legges for videre forskning på fornybar energi i Norge.

Om Energi 21 - ENERGI21

Energi 21

Politikerne i Trondheim ønsker stundentboliger som et sentralt element i en ny bydel. Studentsamskipnaden har tatt initiativ til bygging av 600 studentboliger like nedenfor Lerkendal Stadion. SiT håper å ha en rammeplan på plass i løpet av juni.

Målet er at Sluppen-Tempe-Lerkendal skal bli en helt ny bydel, og da fremstår studentboliger perfekt. Det fører gjerne med seg kafeer, barer og annen bebyggelse, og er god byplanlegging på flere nivåer, sier kommunepolitikerne til Adressavisen.



Framtidig bydel for studenter i Trondheim

Med teknologier vi kanskje får se i andre sammenhenger også.



Future by Airbus

Fremtidens flykabin

15 juni 2011

På oppdrag fra Enova har KanEnergi og SINTEF Byggforsk oppsummert resultatet av prosjektet ”Mulighetsstudie solenergi” i en ny rapport. Hensikten med rapporten er å skissere en oversikt over potensialet for solenergi i Norge som kan realiseres frem mot 2020. I dette ligger en kartlegging av teknologistatus med tilhørende kostnader knyttet til energiproduksjon, samt en beskrivelse av markedsforholdene.
  • Last ned rapporten her
Rapporten beskriver også utfordringer og barrierer i forhold til å realisere potensialet og peker på noen anvendelsesområder der økt utnyttelse av solvarme bør være spesielt interessant.

Solvarmeanlegg og solcelleanlegg har likhetstrekk i den forstand at begge teknologiene utnytter energien i solstråling og at anleggene ofte monteres på tak eller i veggkonstruksjoner på bygg. Av utseende ligner også solfangere og solcellemoduler på hverandre. Likevel er det grunnleggende forskjellige teknologier, bransjer og ikke minst markeder med kostnader og konkurranseforhold.

Ny potensialrapport for solenergi i Norge

13 juni 2011

Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License  Foto:  Rafael Jiménez 
Boligprisveksten kommer til å fortsette oppover de kommende årene, ifølge rapporten «Økonomiske analyser» fra Statistisk Sentralbyrå. SSB venter at den årlige veksten i boligprisene vil ligge rundt 7-8 prosent de neste tre årene.

Høy befolkningsvekst, bedring av konjunktursituasjonen og høy realinntektsvekst samtidig som rentene holder seg relativt lave en stund til, gir utsikter til fortsatt vekst.

Boliginvesteringene er ventet å øke med nær 17 prosent i år, og fortsetter å øke i de kommende årene, om enn i et noe lavere tempo, ifølge SSB.

Kilde: SSB

Boligprisene fortsetter oppover

Det skal være hvitt, inneholde 20 leiligheter og henge over det gamle og bevaringsverdige jernstøperiet Laksevåg verk ved Damsgårdssundet. Dette litt spesielle bygget har fått navnet «Støperiet» og skal stå klart om et år. Det er arkitektkontoret LINK arkitektur avdeling Bergen som har tegnet bygget.

- Vi synes det er utrolig gøy og det har vært en spennende prosess hvor kreativiteten har blomstret og hvor alle parter var tent på ideen, sier sivilarkitekt i LINK arkitektur AS, Grethe Haugland. Hun forteller at bygget skal henge 18 meter ut over støperiet og skal stå på to tre meter brede fagverkssøyler.

- Fylkeskonservatoren var opptatt av at vi skal beholde elementer av det gamle og ta vare på støperiet og vi fant ut at bygget måtte flyte over det gamle bygget. Vil ville ta tilbake litt av historien i det nye bygget og det skal være litt røft, sier Haugland.



Kilde: bt.no

- Bergens nye landemerke

12 juni 2011



Kinect Graffiti™ on Vimeo

Kinect Graffiti

10 juni 2011

Tesla Model S er fremdeles en førproduksjonsbil, men nå begynner det virkelig å nærme seg.

Model S kommer med tre forskjellige batteripakker med en oppgitt rekkevidde på 255, 370 eller 480 kilometer. Bilen gjør null til 100 km/t på kun 5,6 sekunder og gir seg ikke før den når 200 km/t. Prisen i Norge vil trolig ligge omkring 500.000 kroner, med laveste batterikapasitet.

Bilen kommer for det europeiske markedet mot slutten av neste år.

Kilde: DN.no

Tesla Model S

07 juni 2011

I konkurranse med seks andre bygg spredt over hele Norge var det Hamsunsenteret som idag fikk Statens byggeskikkpris.

Statens byggeskikkpris er en av de fremste prisene innen norsk arkitektur- og byggebransje. Prisen på 200 000 kroner blir delt mellom arkitektane Steven Holl Architects, LY arkitekter as, landskapsarkitekten Landskapsfabrikken og byggherren Nordland fylkeskommune.

Hamsunsenteret fikk Statens byggeskikkpris 2011

– Rollene i byggeprosjektene er i spill, ifølge Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg.

Christoffersen hevdet at det er så store teknologiske og arbeidsprosessmessige endringer på gang, at hvis man ikke følger med kan toget gå fra arkitektene.

Christoffersen innledet sitt foredrag «Arkitekten – utfordring eller løsningen» med å si at byggenæringen sliter med noen problemstillinger, og arkitektene har sin del av ansvaret: kvalitet i både sluttprodukt og prosess, redusert produktivitet, at roller er i spill og spørsmålet «Hvem er til for hvem?».

Christoffersen fortalte at Statsbygg har fokus på realiserbarhet i arkitektkonkurranser, og at den foregående debatten med NAL først og fremst har dreid seg om hva som skjer dersom Statsbygg mener at et vinnerprosjekt ikke er realiserbart innen Statsbyggs rammer.

– Arkitektenes betydning er enorm i det som er i ferd med å skje i byen, sa Ola Elvestuen, som mente at en felles hovedutfordring, for politikere og arkitekter, er kampen mot middelmådigheten.

– Det verste jeg hører er at «Området kan tåle dette prosjektet», sa Elvestuen.
– Arkitektene har en jobb å gjøre ved å stå opp mot utbyggere for å sikre kvalitet.

Kilde: Arkitekturnytt

– Toget kan gå fra arkitektene

06 juni 2011

Powerhouse, en allianse bestående av Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, miljøstiftelsen ZERO og aluminiumselskapet Hydro har satt seg fore å bygge Norges første energipositive forretningsbygg. Bygget får en sentral plassering i Trondheim, mellom jernbanestasjon, hurtigbåt og hurtigrute i et område i kraftig vekst. Brattøra har flere store arbeidsplasser, et nytt kongresshotell er under bygging, det nye nasjonale pop- og rocksenteret ruver i området, og et nytt stort hovedkontor for Direktoratet for Naturforvaltning er under bygging.



Kalde vintre og stor variasjon i tilgangen til solenergi, kombinert med varme sommerdager gir klimatiske utfordringer man finner få andre steder i verden. Prosjektet er derfor spesielt utfordrende og teknologisk banebrytende. Ambisjonen er at forretningsbygget på Brattøra, ”Powerhouse One”, skal bli det første av flere energipositive bygg i regi av Powerhouse-alliansen. Bygget skal gå i pluss både energimessig og kommersielt.

Norges første energipositive næringsbygg

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism