31 januar 2012

Enova har kartlagt potensialer og barrierer for energieffektivisering i den norske bygningsmassen. Denne rapporten oppsummerer resultatene fra dette arbeidet. Effektiv energibruk i bygninger er viktig for å sikre at fremtidig økonomisk aktivitet og vekst kan skje på en måte som ikke reduserer mulighetene for en miljømessig og økonomisk forsvarlig utvikling.
Stikkordene for dette er først og fremst tilstrekkelig grad av forsyningssikkerhet, reduserte klimagassutslipp og god konkurransekraft. Det vil ikke være samfunnsøkonomisk forsvarlig å sette i verk tiltak for å bringe hele bygningsmassen opp på dagens forskriftsnivå på kort sikt. Dette vil ikke bare være for kostnadskrevende, men vi ville også sett at byggenæringen ikke har kapasitet til å gjennomføre dette.
De viktige grepene knyttet til energieffektivisering må skje i forhold til nybyggingen og rehabiliteringen som skjer hvert år. Når vi vet at større vedlikehold og rehabilitering skjer i sykluser på 30 til 40 år vil det være viktig å bidra til at når man først er i gang med denne type arbeid, reduseres energibruken i betydelig grad. Det er også viktig å adressere antallet bygninger som gjennomgår en slik oppgradering utover det som skjer i dag. Det vil være mulig å øke omfanget av denne type arbeid fordi mange tiltak er lønnsomme i seg selv og det er et stort vedlikeholds etterslep, spesielt innen offentlig sektor.

Denne rapporten baserer seg på tre separate studier som har avdekket barrierer og potensial i forhold til energiytelsesnivå opp til ulike nivå for boliger, yrkesbygg og passivhus og nær nullenergibygninger. Vår rapport bidrar til at Enova – og samfunnet for øvrig – bedre kan nå målsettingene om varige endringer i tilbudet og etterspørselen etter effektive og fornybare energiløsninger. Rapporten bringer frem ny kunnskap om hvilke muligheter som finnes for å redusere energibruken i norske bygninger. Dette gjelder både fakta omkring bygningsmassens tilstand og hvilke tiltak som er aktuelle å sette i verk, samt kostnader og besparelser.


Last ned rapporten

Energieffektivisering i norske bygg

26 januar 2012

Mange argumenterer for å rive Høyblokken i Regjeringskvartalet fordi de synes den er stygg. Om ti år vil de samme menneskene lovprise den, skriver Erling Dokk Holm.

Erling Viksjø tegnet tre andre høyblokker i Oslo som har gjennomgått fine rehabiliteringer. En av disse er STK Alcatels kontorblokk på Økern. Denne bygningen er blitt spesielt fin, omsorgsfull rehabilitering på detaljnivå sikrer at svært mange av de opprinnelige kvalitetene er behold.

Hotell 33 på Økern i Oslo viser fint hvordan Erling Viksjøs bygninger kan pusses opp.
I 1972 jobbet det, ifølge Wikipedia, 4000 mennesker her - STK var en av Oslos aller største arbeidsplasser. Administrasjonsbygget med adresse Østre Aker vei 33 ble oppført i 1968. Det er et svært flott bygg, som signaliserer at de som fikk bygget det hadde mye penger. Så gikk det nedover,  men historien endte likevel godt for dette bygget.

STKs kontorbygning ble i 2007 ombygget til hotell. Det er et veldig lekkert hotell, og en skikkelig demonstrasjon av hvor stort potensial Høyblokken har for å tre frem som noe av det vakreste og mest tidsmessige av det som den nære etterkrigstid har gitt oss.

Naturbetongen, en spesiell blanding av småstein, sand og sement, ble utviklet av Erling Viksjø og setter et særpreg på nesten alt han tegnet. Dette materialet  begynner å få en renessanse. Leser man interiørmagasinene og designpressen, er det påtagelig hvilken oppmerksomhet den rå betongen og dens mange ulike uttrykk får i dag.

Betongens renessanse

Statsbygg arrangerte i dag  kranselag for Høgskolen i Bergen. Arealet på prosjektet er 51.000 kvadratmeter, og kostnadsrammen er på 2,43 milliarder NOK (prisindeks pr juli 2011).

Ved årsskiftet var mer enn 95% av entreprisene kontrahert, og råbyggene er ca. 50 % ferdigstilt. Pr. i dag er det 230 personer som arbeider på byggeplassen.


Kranselag for Høgskolen i Bergen

Regjeringskvartalets framtid er en blogg der administrasjonsminister Rigmor Aasrud inviterer til en åpen innspillsrunde om hvordan fremtidens Regjeringskvartal bør utformes. Her tar vi til orde for at regjeringsbygningene må bestå.
Regjeringsbygget, med Y-blokka til venstre.Foto: J. P. Fagerback/ Wikipedia
Regjeringen har besluttet at departementene i hovedsak skal være samlet i dagens regjeringskvartal. Hvordan man skal gå videre vil først bli avgjort etter at regjeringen har gjennomført en bred, åpen prosess der ulike parter skal få komme med innspill fram til 1. april 2012.

Les mer om bygningene i regjeringskvartalet.

Det skal nå gjennomføres en konseptvalgsutredning, som skal inneholde minst tre alternativer. Et alternativ vil være å bygge opp regjeringskvartalet slik det var før 22. juli. Det er også mulig å rive alle bygningene, men det er også flere mellomalternativer. 

I tillegg vil regjeringen at det legges frem alternativer som også rommer muligheten for å flytte Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet til regjeringskvartalet. Derfor vil det bli utarbeidet flere alternativer i den videre prosessen.

Regjeringskvartalets framtid

24 januar 2012

Barentshus Kirkenes Visjon – mulighetsstudie,
Arkitekt: LPO Arktiekter AS 

For å motivere utbyggere, arkitekter og byggherrer til å bruke mer tre får Innovasjon Norge og Trebasert Innovasjonsprogram i oppdrag å opprette en pris for "fremragende og nyskapende bruk av tre". Prisen skal deles ut årlig og er ment å honorere prosjekter og miljøer som bidrar til å øke oppmerksomheten om bruk av tre som et moderne, miljøvennlig byggemateriale.

Prisen er ett av flere tiltakspunkter knyttet til økt bruk av tre i den nylig framlagte landbruks- og matmeldingen (Meld. St. 9 Melding til Stortinget. Landbruks- og matpolitikken. Velkommen til bords) ble presentert av Lars Peder Brekk i et innlegg i forbindelse med tre- og arkitekturseminaret på Grüne Woche i Berlin.

 – Jeg håper en slik pris kan være motiverende for alle aktører i verdikjeden og at tiltaket kan bidra til at vi blir enda flinkere til å se nye muligheter for å bruke tre i varige bygningskonstruksjoner, sier Brekk.

Kriterier for prisen og prisens størrelse vil bli offentliggjort av Innovasjon Norge i løpet av vinteren 2012.

Lanserer nasjonal trepris

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism