19 september 2013

Før terroranslaget 22. juli 2011 samarbeidet Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet med Statsbygg og Riksantikvaren om en verneplan for Regjeringskvartalet. Her skulle blant annet Høyblokka og Y-blokken fredes med alle betongutsmykningene. Forsvinner Høyblokka og Y-blokken, forsvinner også de viktigste avtrykkene fra etterkrigstidens velferdssamfunn. "Konseptvalgsutredning for fremtidig regjeringskvartal", som ble lagt frem 27. juni i år står seg svært dårlig som beslutningsgrunnlag for Høyblokka og Y-blokkens skjebne. 

Et omforent forslag til vern og fredning av Regjeringskvartalet var klart i juni 2011. Den videre behandlingen ble utsatt etter bombeangrepet 22. juli 2011.Høyblokken verneverdi og symbolverdi er ikke mindre i dag. 

Riksantikvaren skal utrede Høyblokka

16 september 2013

Tysklands forbundskansler Angela Merkel advarer EU mot for store ambisjoner når det gjelder å få ned utslippet av klimagassen CO2 fra nye biler. Merkel er presset av sin egen bilindustri, som i motsetning til bilindustrien i Sør-Europa, har problemer med å tilpasse seg et utslippskrav på 95 gram CO2 per kilometer.

EU vil at dette kravet skal gjelde fra 2020, mens USA vil skjerpe utslippskravene fra nye biler til rundt 100 gram/km, men da først fra 2025.

Tyskland ønsker ikke raske CO2-kutt

13 september 2013

Ett av signalene som kom fra Høyre i forkant av valget, var ønsket om å gjøre om flere samferdselsprosjekter om til OPS. I partiprogrammet går det frem at partiet også ønsker å implementere denne modellen i helse- og skolesektoren. Høyres britiske søsterparti, «The Conservatives». advarer imidlertid sine norske kollegaer mot nettopp dette.

- Den største risikoen ved OPS-avtaler, og dette har vi sett flere ganger, er at den totale kostnaden av prosjektet blir enormt mye høyere enn hva den ville blitt med statsfinansiering, sier talsmann Adam Morris i The Conservatives i Skottland.

Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, skriver i regjeringens siste transportplan at de ikke lenger tror OPS-modellen er det beste alternativet når det gjelder prosjektfinansiering.

Kilde: DN.no

Advarer mot OPS

05 september 2013

Lik Europas historiske bygninger kan Høyblokken i Regjeringskvartalet bære fortellinger om lykkelige tider og smertelige hendelser, skriver Siri Hoem i Aftenposten:

I stedet for å juble over at et monumentalbygg av internasjonal klasse overlevde bombeangrepet, vil de rive Høyblokken. Og med hvilken argumentasjon! Skarve 400 millioner kroner dyrere å bevare – fordelt over 50 år, ENØK, kontorlandskap ... Konseptvalgutredningens kulturfattige mandat har resultert i en uholdbar anbefaling.

Utrederne innrømmer at regnestykket er tvilsomt. Og hvilken kvalitet inngår i nybyggenes pris – er materialene bestemt og budsjettsprekk utenkelig? Uansett retorikk om penger, CO2-utslipp og rasjonalitet – dette bør handle om noe mer.

Mange sørget da Empirekvartalet ble revet for å gi plass til regjeringskvartalet i 1950-årene. Vi hadde lenket oss rundt bygningene hvis de sto i dag, men det var forrige dans! Høyblokken og Y-blokken må vurderes på egne premisser. Å kvitte oss med arkitekt Viksjøs modernisme og bygge noe større og enda mer nymotens – ved et overkjørende regjeringsvedtak – er å gjenta historiens feilgrep.

Riving er ugjenkallelig, og vi vil angre. Kanskje de som kommer etter oss vil gremmes enda mer over tapet av regjeringsbygningene enn Empirekvartalet. Tross sin skjønnhet og historie var dette tradisjonelle tre- og murhus. Erling Viksjøs arkitektur, med berømte kunstneres bidrag, er nyskapende også internasjonalt.

I konseptvalgutredningen er kulturminnene omtalt under Interessentgruppers behov, som om ikke Riksantikvaren forvalter verdier på vegne av fellesskapet. Det er oppsiktsvekkende at riving er aktuelt etter at Riksantikvaren og miljøvernministeren og et nær samlet fagmiljø, ønsker fredning. Fagmyndighetens makt pulveriseres, og nasjonale mål om kulturminnevern blir lite verdt.

Kilde: Aftenposten

Vår viktigste vernekamp

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism