29 desember 2013

Anders Bjartnes, daglig leder i Norsk Klimastiftelse, skriver om hvordan Oljefondet kan brukes aktivt i klimapolitikken:

Det grønne skiftet er i gang. Spørsmålet er hvordan Norge best kan støtte opp under tiltak som gjør at det får mer fart, uten at det kommer i stand et globalt klimaregime i tråd med "Stoltenberg-modellens" oppskrift. Det må tenkes nytt.

Hvordan kan Norge bidra mest mulig konstruktivt innen rammen av en "nedenfra og opp"-tilnærming? Hva betyr dette for norske interesser? Hvordan gjøre en forskjell?

Oljefondet som klimapolitisk virkemiddel

27 desember 2013

En fersk studie Multiconsult har gjennomført på oppdrag fra Enova, viser hva det faktisk koster å produsere solkraft i Norge.I løpet av de siste årene har prisbildet for solceller endret seg drastisk. Et prisfall på mer enn 30 % er dokumentert siden februar 2011. Enova har derfor fått gjennomført en studie for å komme frem til reell pris på elektrisitet produsert med solceller i Norge.


Studien har simulert klimaet i Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Tromsø, og med bakgrunn i det beregnet kostnadene knyttet til å produsere elektrisitet ved hjelp av solceller. Oppdaterte kostnadsdata på komponenter, installasjon og netttilknytning er tatt med i regnestykkene.

Hva koster det å produsere solkraft i Norge

Åtte av ti bedrifter mener det er viktig at bygget de leier er energieffektivt. Nesten halvparten oppgir lavere driftskostnader som hovedårsaken. 41 prosent viser til omdømme, samfunnsansvar og miljøbevissthet.

Normalt er 40 prosent av felleskostnadene i et kontorbygg energiutgifter. Det er imidlertid fullt mulig å redusere denne andelen betraktelig. Undersøkelsen viser at 57 % av byggeierne har bygget om eller rehabilitert de siste tre årene. Nesten samtlige av de som har oppgradert bygninger, har samtidig også gjort energitiltak. Det er imidlertid så mange som 43 % som ikke har gjort noe med byggene, og dermed heller ikke redusert energiforbruket.

Vil ha grønne yrkesbygg

25 desember 2013

Et team ved Stanford University står bak en studie hvor de har simulert hva som ville skjedd dersom 70.000 vindkraftverk med en installert effekt på 300 gigawatt var satt opp snaut 100 kilometer fra land før orkanene Katrina og Sandy slo til.

Forskerteamet kjørte datasimuleringer av begge orkanene, både med og uten installerte turbiner. Turbinene ble i studien dimensjonert for å tåle en vindstyrke opp mot 50 m/s. Simuleringen tyder på at veggen med vindturbiner ville tappet orkanen Katrina med så mye energi at vindhastigheten ble redusert med inntil 50 prosent i det den traff land.

Foto: Vattenfall

Havvindturbiner kan bremse orkaner

23 desember 2013



GOD JUL og godt nytt år!

15 desember 2013

Kart: S. Solberg J. / Wikimedia Commons
Lisens: CC-BY-3.0
22. januar neste år legger Europakommisjonen frem forslag til EU-s visjon og målsetninger for energi-, klima- og industripolitikk frem mot 2030.

Europakommisjonens direktorat for Climate Action, ledet av belgieren Jos Delbeke, legger vekt på de enorme ressursene som EU bruker på import av energi.  2011 brukte EU-landene 420 milliarder euro på import av fossilt brensel. Samtidig tjente EU-landene 400 milliarder euro på eksport av varer og tjenester.

EU ruineres av fossilt brensel

I hele EU-området, bortsett fra Luxembourg og Belgia, ble det solgt flere sykler enn biler i 2012, ifølge tall fra organisasjonene Coliped og ACEA. Det ble til sammen solgt 19,7 millioner sykler og 12,1 millioner personbiler.

Tallene for Norge hadde vært interessante å se...



Kilde: europaportalen.se

Flere sykler enn biler solgt i EU

Selskapet Stokke, som står bak Tripp Trapp-barnestolen og Xplory-barnevogner, selges til en sørkoreansk spillgründer for rundt 3 milliarder kroner. Jung-Ju Kim fra Sør-Korea kjøper selskapet, skriver Sunnmørsposten.

– Han har bestemt seg for å kjøpe noen europeiske merkevarer som har stort potensial i Asia, og Stokke var faktisk øverst på hans liste. Vi synes kombinasjonen med en asiatisk aktør og bred erfaring fra online er spennende, sier styreleder Wilhelm A. Mohn til Finansavisen.

Stokke AS selges til sørkoreanere

12 desember 2013

- En god luft/luft-varmepumpe koster rundt 25 000 kroner og dersom man bruker den riktig kan spare inntil 50 prosent på oppvarmingsbehovet, sier Jørn Stene, førsteamanuensis ved NTNU, til Bergens Tidende.

Riktig plassering av varmepumpehandler ifølge Norsk Varmepumpeforenings nettsted, Varmepumpeinfo.no, om forhold som vibrasjon, lyd, drenering og skjerming og lufttilstrømning.

Ikke alle tjener på varmepumpen

10 desember 2013

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities mener et boligkrakk er nærmere enn noen gang. Ved utgangen av 2015 vil prisene være 15 til 20 prosent lavere enn i dag, het det i en rapport som Nordea kom med i forrige uke.

Statistisk sentralbyrå (SSB) tror imidlertid prisene bare vil falle 2,2 prosent i 2014, men at boligmarkedet så skal hente seg inn igjen i 2015 og 2016.

- Husholdningenes forventninger har stor betydning for utvikling i boligprisene på kort sikt. Men perioder med stor pessimisme er kortvarige, sa Ådne Cappelen da han i dag presenterte modellen inngående på boligseminaret.

Kilde: DN.no

Derfor faller ikke boligprisene 20%

09 desember 2013

BBC melder at den britiske regjeringen vil nedsette en kommisjon som skal utrede de trafikkmessige og lovmessige sidene ved å åpne britiske veier for førerløse biler. I framtids- og eksperimentbyen Milton Keynes har de allerede åpnet for «pods», dvs små førerløse kjøretøy.

Norske politikere har foreløpig ikke tatt noe standpunkt tilførerløse biler, men Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP) uttalte dette til Dagbladet i mai i fjor:

- Dette er jo veldig langt fram i tid, og jeg vet det jobbes med slike biler. Ser vi inn i glasskula, og disse bilene kommer til landet, må vi nok innføre et nytt regelverk.

Kilde: ITavisen.no

Storbritannia utreder førerløsse biler

08 desember 2013

De såkalte ventestasjonene på Gran, seks i tallet, skal både stimulere til lek og aktivitet, samle barna på skoleveien, og gi ly for hver og vind. Prosjektet er helt unikt i Norge, og det er Gran kommune, Statens Vegvesen, Norsk Form og arkitektene i Tyin tegnestue og Rintala Eggertson som står bak.

– Det kan virke som om barna trenger et lite puff for å få i gang de gode vanene. Og foreldrene må bli minnet på hvor viktig det er med god folkehelse, sier arkitekt Eggertson.

Skal få flere barn til å gå til skolen

– Delt forbruk har dominert i århundrer. Det er bare de siste 50–60 årene vi er blitt så utrolig opptatt av personlig eierskap, særlig her i USA. Denne eieøkonomien er ikke regelen, den er unntaket. Nå hjelper digital teknologi oss tilbake til normalen, sier Arun Sundararajan, professor ved Stern School of Business ved New York University. Han forsker på hvordan digital teknologi endrer forbruk og markeder, og den siste tiden har han vært spesielt opptatt av det han kaller «asset reutilization» – gjenbruk av eiendeler.

Stadig flere økonomiske transaksjoner over internett gjort oss komfortable med å bruke penger digitalt. Deaauten har sosiale medier overført virkelige relasjoner til nettet, noe som legger grunnlag for en høy grad av digital tillit.

Deler forbruket på flere

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism