30 juni 2014

Førerløse biler

28 juni 2014

Durra er et planteslag som tåler økning i karbondioksid.
Foto: Larry Rana
Mais, ris, hvete, soyabønner og durra er alle blant verdens 10 viktigste avlinger. Når plantene blir utsatt for økt CO2-konsentrasjon fører dette til tap av næringsverdi i alle avlingstypene med unntak av durra. Dette kommer fram i studien som ble publisert i starten av mai i .

Økt CO2 gir lavere næringsverdi i mat

Elektrifiser sykkelen ved å bytte bakhjulet.
Mens salget av elsykler har økt i flere europeiske land, har salget i det norske markedet vært beskjedent. Folk som får tilgang til elsykkel opplever imidlertid det som en svært positiv opplevelse. De sykler langt mer enn de ellers ville gjort og betalingsvilligheten for en elsykkel øker når man først har erfart dens fordeler. Det viser en studie utført ved Transportøkonomisk institutt der et utvalg personer i Oslo og Akershus fikk prøve en elsykkel over noen uker.

Undersøkelsen viser at det er de som sykler minst som er mest interessert i å kjøpe en elsykkel, med en liten nyansering: De som sykler litt er mer interessert enn de som ikke sykler i det hele tatt. Dette er en indikasjon på at elsykkelen i liten grad vil føre til en reduksjon i vanlig sykling, men i stor grad hente reisende over fra andre transportmidler.

Folk blir elsykkel-frelst

Lasse Fridstrøm, Transport­økonomisk institutt (TØI), regner på hvorvidt elbiler faktisk sparer miljøet.

Produksjonsutslippet for en typisk elbil kan anslås til ti tonn CO², det dobbelte av det som gjelder for en bensinbil. ­Elbilenes kjørelengde viser seg å være omtrent som for vanlige biler, kanskje litt lengre, det vil si cirka 14.000 kilometer per år. En norsk bil lever i ­gjennomsnitt i 17 år, og det er ­ingenting som tyder på at moderne elbiler vil ha kortere levetid enn dette. Dermed skal produksjons­utslippet fordeles over 238.000 kilometer. Det gir 42 gram CO² per kilometer.

Elbiler er mye renere enn forbrenningsmotorer

26 juni 2014

Patrick Narbel og Elisabeth Isaksen ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener det tradisjonelle klimaregnskapet kamuflerer det reelle karbonutslippet.
Utslipp per innbygger. Kilde Wikipedia
Forskerne hevder at ved å velge å importere fremfor å produsere selv, bidrar Norge til økte klimautslipp. Ved å se på norske forbruksmønstre har forskerne funnet ut at en stor andel av norske husholdningers karbonfotavtrykk skyldes utslipp fra produksjon og transport av importerte varer og tjenester.

– Omtrent 40 prosent av karbonavtrykket er knyttet til varer og tjenester som er importert, sier Narbel til NHH Bulletin.

Sår tvil om norsk karbonavtrykk

24 juni 2014

Ulogisk og lite lettlest vegløsning. Dårlig sikt og lite sammenhengende sykkelveger. Dette er noen av momentene som går igjen i to av tre dødsulykker med syklister. Det viser temaanalysen av sykkelulykker i perioden 2005-2012 Statens vegvesen har laget på bakgrunn av 71 vegtrafikkulykker med drepte syklister. Analysen avdekker feil på såkalt individnivå i 87 prosent av ulykkene. I 68 prosent av ulykkene er også lokale forhold medvirkende årsak. Organisatoriske forhold er medvirkende i 65 prosent av ulykkene.

Ifølge rapporten er forhold ved vegen og omgivelsene vurdert som medvirkende årsak til ulykke og/eller skadeomfang i to av tre dødsulykker. Problem som går igjen er dårlig og lite sammenhengende tilbud til syklende og ulike typer sikthindringer.


Har analysert 71 dødsulykker med syklister

16 juni 2014

Fra nyttår innføres obligatorisk boligsalgsrapport ved salg av bolig gjennom megler. Rapporten blir obligatorisk for salg av eneboliger, tomannsboliger og rekkehus, og i første omgang frivillig for leiligheter.

Hulltagning i baderomsvegg og utforede kjellervegger blir nå standard for å sjekke fukt­nivåer og kontrollere om oppussingen er i henhold til byggeforskriftene. I tillegg skal det måles for skjev­heter i gulv, to rom i hver etasje kontrollmåles. Målet er å redusere antall boligkonflikter.



Obligatorisk boligsalgsrapport ved salg av bolig gjennom megler

13 juni 2014

Gass vil ikke være en klimaløsning i 2050, og på veien dit kan den vise seg å være en blindvei, skriver miljøstiftelsen Zero i Aftenposten.

Den offisielle historien om norsk gass forteller at Europa trenger mer norsk gass for å erstatte kull. Men denne historien har betydelige huller. Ikke bare rent sikkerhetspolitisk, men også i et langsiktig energi- og klimaperspektiv, og er en sovepute som hindrer nødvendig omstilling.

Det er bedre med gasskraft enn med kullkraft. Men Norges problem er at Europa i årene fremover kan legge ned kullkraften og samtidig redusere gasskonsumet sitt kraftig.

Dette er en villet politikk som både handler om at EU ønsker å redusere sin avhengighet av gassimport, slik Karen Sund er inne på i Aftenposten lørdag 7.juni, og om at EU ikke nødvendigvis må gå veien om gass for å nå energi- og klimapolitiske mål i 2050.

For hvor blir det av markedet som i dag legitimerer at vi investerer milliarder av fellesskapets ressurser i å kartlegge, finne og utvinne stadig dyrere gass?

Gassfortelling med hull

12 juni 2014

I forbindelse med et forskningsarbeid for å finne bedre metoder for omsetning av fyringsved har Skog og landskap lansert en ny rapport hvor omsetningen baseres på måling av vekt og fuktighet. I dette arbeidet er det også utviklet og lansert en gratis app til smarttelefoner og nettbrett.

App for beregning av energimengde i ved

Nanoteknologi og cellulosefiber kan være nøkkelfaktorer for å få fart på skogindustrien igjen. Det viser en ny, nordisk studie som skal inngå i en OECD-rapport. Den peker på unike industrielle muligheter som ligger i Norges store råstofftilgang fra skog.

Nanoteknologi og cellulosefiber kan få fart på skogindustrien

Treprisen 2014 tildelt arkitektene Brendeland & Kristoffersen. De fikk prisen for å ha bidratt til flere bygg som har blitt stående som faglige referansebygg, både i Norge og utenfor landets grenser. Tre av deres prestisjeprosjekter er bl.a. Svartlamoen boliger i Trondheim - som var Norges første store massivtreprosjekt og senere har de også stått for barnehage og kulturelt sentrum i samme område.

Treprisen 2014 til Brendeland & Kristoffersen

Velkommen v/ Åse Lekang Sørensen, Norsk solenergiforening

Solenergi – en del av løsningen på veien mot lavutslippssamfunnet v/ Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft

Utdeling av Årets solstråle v/ Michaela Meir, Norsk solenergiforening

Vår motivasjon og erfaringer fra oppstarten av solenergisatsing v/ Lene Lad Johansen, Omsorgsbygg og Tor Helge Dokka, Skanska

Largest solar heating capacity per capita – How did the Austrians do it? v/ Doris Hammermüller, Austrian solar thermal association (AT)

Brukererfaringer fra privateide solfangeranlegg v/ Kari Sørnes og Åshild Lappegard Hauge, SINTEF Byggforsk

Energy Flex House: Produksjon av solvarme og solstrøm v/ Signe Kongebro, Henning Larsen Architects (DK)

Stipulert energiproduksjon i solkraftanlegg sammenlignet med målte verdier v/ Erik Stensrud Marstein, Institutt for energiteknikk (IFE)

Presentasjoner fra Solenergidagen 2014

Nordisk boreal barskog.
Foto: Nick Lott 
Det boreale barskogsbeltet, taigaen – som går gjennom nordlige deler av Skandinavia, via Russland og over til Nord-Amerika, er verdens største skognatur. Her lever mange utrydningstruede arter og samtidig er taigaen jordas største karbonlager i skog. Dermed er den nordlige skogen særdeles viktig både for naturmangfold og klima.

- Alle vet at tropisk regnskog må bevares både for å redde utrydningstrua arter og klima, men få vet at det samme gjelder for den nordlige skogen. Derfor kalles denne skogen ofte «Den glemte skogen» og det enorme karbonlageret i den nordlige skogsjorda for «Det glemte karbone, sier Trude Myhre, skogbiolog i WWF.

Norge dårligst i klassen på skogvern

Det internasjonale valutafondet IMF mener verdensamfunnet må forta seg noe for å unngå et ødeleggende krakk i boligmarkedet, skriver FT.com. Boligprisene er økende i flere land, og IMF mener dette utgjør en av de største truslene mot den økonomiske stabiliteten i verden.

Verktøyene for å regulerere boligprisene er fremdeles under utvikling, men IMF-sjefen mener at de ulike landene bør ta dem i bruk allerede nå. En viktig driver for det sterke boligmarkedet er det lave rentene som benyttes for å få fart på en rekke økonomier i kjølvannet av finanskrisen.

Kilde: DN.no

Frykter global boligboble

11 juni 2014

Forslaget om å gjøre plan- og bygningsloven enklere ble tirsdag behandlet i kommunal- og forvaltningskomiteen. Komiteen foreslår i sin innstilling at folk heretter skal kunne oppføre frittliggende bygninger på inntil 50 kvadratmeter, som garasjer, uthus eller lignende, uten krav om kommunal saksbehandling eller nabovarsling, såfremt bygningen er i samsvar med plan- og bygningsloven.

– Vi vil gjøre det enklere for folk flest. Nå kan folk bygge seg en garasje på egen tomt uten å måtte søke kommunen, sier komitéleder Helge Andre Njåstad (Frp).

Stortinget skal behandle lovendringene 16. juni. KrF støtter ifølge Njåstad hele forslaget, mens Venstre støtter det meste av det. Dermed er det sikret flertall i Stortinget.

Kilde: DN.no

Regjeringen vil gjøre det enklere å bygge

03 juni 2014

Futurebuilt finner sted 4. og 5. juni, med norske og internasjonale foredragsholdere i Asker kulturhus.

Stikkord for konferansen er:
Olympisk gull i bærekraftig byutvikling, London 2012, Masdar City, Pecha Kucha, Dietmar Eberle, speed dating, Rodeo arkitekter, Bymiljøprisen, Henning Larsen Architects, Entra, ordførerne i Asker, Bærum og Drammen, dristige boliger, Bård Folke Fredriksen, Lala Tøyen, SINTEF, rehabilitering, omvisning på Powerhouse, low high-tech, Speaker ́s Corner, knutepunktsutvikling, Per Epsen Stoknes, BREEAM Communites, solcellerekorder, NCC, Haugen/Zohar Arkitekter, byggeplassbefaringer,
 smarte energisystemer.

FutureBuilt 4. og 5. juni

02 juni 2014

Hormonforstyrrende stoffer finnes i en rekke produkter og forbrukerne eksponeres daglig.
Testen er utført i forbindelse med seminaret «Hvordan sikre forbrukerne en giftfri hverdag».

I fjor kom rapporten fra WHO og UNEP som foreslo strengere regulering av stoffene. Forskerne er redd det kanskje ikke finnes noen sikker nedre grense for akkurat disse kjemikaliene, men at hvis man eksponeres på et sårbart tidspunkt i livet, for eksempel på forsterstadiet, kan skade oppstå senere i livet selv om dosen man utsettes for er svært, svært liten.

Giftstoffer i klær

«Trusselen om svartelisting» er tittelen på presentasjonen de såkalte rådgivningsbyrået First House nylig sendte til den globale olje- og gassorganisasjonen OGP. Henvendelsen ble sendt etter at Finansdepartementet i starten av april satte ned en ekspertgruppe som skal vurdere om Oljefondet bør trekke sine investeringer ut av kull- og petroleumsselskaper, for med det å bli mer miljøvennlig.

First House tilbyr å sette inn noen av sine mest erfarne folk til å jobbe mot en slik endring, en endring som støttes av den norske miljøbevegelsen og stortingspartiene Venstre, KrF og SV. Også Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de grønne har gått inn for å trekke Oljefondet ut av kull.

- Det er helt legitimt i et demokrati at den som blir berørt av en politisk beslutning får anledning til å si sitt om saken før den besluttes. Hva er galt med det?, spør Jan-Erik Larsen, partner i First House.

Hva som er galt ser trolig alle andre enn kommunikasjonsrådgiverne. Problemet er at de som "sier sitt" ikke gjør dette som en del av en offentlig debatt om saken, men betaler andre for å tale sin sak i lukkede fora. Det er et ganske godt stykke unna det de fleste vil oppfatte som en demokratisk prosess. Demokrati handler ikke bare om å velge representanter ved valg, men i høy grad om å legge til rette for en opplyst debatt der de beste argumentene får bryne seg mot hverandre i offentlighet. Deretter kan valg og beslutninger tas.

Les flere svar i Aftenpostens omfattende intervju med Høiby og Larsen.

Kilde: Aftenposten

«Trusselen om svartelisting»

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism