21 januar 2006

Zaha Hadid - Ordrupgaard

Zaha Hadid ble valgt til utbyggingen av det danske museet Ordrupgaard høsten 2001, og endte opp med å gi det gamle herskapshuset et tilbygg som brøt radikalt med det opprinnelige. Bygningen sto ferdig i fjor høst.

Forventningene i Danmark har det ikke vært noe å si på: "Danmark vil få et motstykke til Daniel Liebeskinds jødiske museum i Berlin eller Frank Gehrys Bilbao-Guggenheim, om enn i mye mindre skala", skrev avisen Information.

Stjernearkitekt
Zaha Hadid hører til blandt verdens stjernearkitekter. I mere end 20 år har hun udfordret arkitekturens og modernismens dogmer og søgt nye veje i bygningskunsten. Hendes bygninger er altid i kontakt med det aktuelle sted, ligesom det opleves med Ordrupgaards nye tilbygning.
Samtidig skiller de sig ud fra mængden og markerer sig med selvstændige former.
"Selvom Zaha Hadids tilbygning har et markant anderledes, nutidigt udtryk i forhold til det oprindelige herskabshjem, har hun formået at leve sig ind i den særlige ånd, der kendetegner stedet, og på fornem vis omsat denne til vores tid. Ordrupgaard bevarer trods den nye tilbygning sin grundlæggende karakter", vurderer Ordrupgaards direktør Anne-Birgitte Fonsmark.

Tilbygget er blitt et svært sammensatt museumsbygg, tilpasset ulike behov. Utstillingssalene er lukkede, innadvendte soner, preget av myke, organiske former.

Støbeprocessen
Den nye tilbygningen er støbt af sort lavabeton. Støbeprocessen er foregået på byggepladsen, hvor store støbeforme blev opstillet til fremstillingen af de buede vægge, der både krummer op mod taget og ind under gulvet. Væggene er konstrueret af to betonskaller med isolering imellem. Støbningen af skallerne er sket ved, at sort, selvkompakterende lavabeton er blevet presset ind i formene nedefra. For at få en jævn overflade med så få luftbobler som muligt, er betonen til den yderste skal blevet pumpet ind gennem huller i den inderste skal. Støbeprocessen har været omfattende, da tilbygningen ikke har to vægge, der er ens - tværtimod har hver væg en helt unik geometri.

VELKOMMEN TIL ORDRUPGAARD.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism