27 april 2010

Passivhus i høyden

Da Hyresbostäder i Växjö ønsket å bygge et passivhus i åtte etasjer, fantes det stort sett bare passivhus i 1-1,5 etasjer. Samtidig besluttet kommunen at alle hus i dette området skulle bygges i tre, forteller Erik Hallonsten, prosjektleder i Hyresbostäder.

- Mitt-universitetet i Östersund har beregnet at det å bygge et hus som Portvakten i tre i stedet for i betong sparer cirka 1000 tonn CO2. Dessuten bidrar treets evne til å binde CO2 til en reduksjon på ytterligere 186 tonn, sier Hallonsten.

Prefabrikkerte veggelementer og bjelkelag i massivtre skulle klare passivhuskravene. Veggelementene er 53,8 cm tykke og fikk gjennomgå en del testing for de klarte kravene.

Selve byggingen har også vært litt uvanlig. Det ble brukt et monteringssystem, som enkelt forklart består av fire pæler i hvert hjørne av bygget og et tak på toppen. Taket heises opp etter hvert som etasjene kommer på plass. Dermed ble alt bygget med værbeskyttelse og kunne holdes tørt. Konstruksjonen ble også brukt som kran, slik at det ikke var behov for noen byggekraner.

Husene ble 5–10 prosent dyrere å bygge enn om Hyresbostäder hadde bygget på vanlig måte

Teknisk Ukeblad

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism