De såkalte ventestasjonene på Gran, seks i tallet, skal både stimulere til lek og aktivitet, samle barna på skoleveien, og gi ly for hver og vind. Prosjektet er helt unikt i Norge, og det er Gran kommune, Statens Vegvesen, Norsk Form og arkitektene i Tyin tegnestue og Rintala Eggertson som står bak.
– Det kan virke som om barna trenger et lite puff for å få i gang de gode vanene. Og foreldrene må bli minnet på hvor viktig det er med god folkehelse, sier arkitekt Eggertson.
- Vi har kalt de ulike installasjonene for filter. De skal først og fremst være en møteplass for barna, hvor de kan vente på hverandre før de går til skolen. Samtidig fungerer de som et skille, et filter mellom den trafikkerte veien og kulturlandskapet, sier Ingvil Aarholt Hegna, prosjektleder i Norsk Form.
Resultatet har kommet til som en medvirkningsprosess mellom Trintom skole og arkitektene.
- Det er et privilegium å være arkitekt i slike situasjoner. Vi tilbrakte en hel dag på skolen og så store evner blant de vi jobbet med. Dere er allerede arkitekter, sa arkitekt Eggertsson til elevene.
Rektor ved Trintom skole, Anne Berit Holden, sier de fant ut at 40 prosent av elevene går til skolen. Nå er målet minst 10 prosent mer.
Ulike forskningsprosjekter i Sverige har avdekket en klar sammenheng mellom god helse og det at elevene går til skolen. Barn som kjøres til skolen har høyere hjerterytme og blodtrykk under prøver enn barn som går. Barn som går eller sykler til skolen har høyere konsentrasjonsevne opptil fire timer senere på dagen enn barn som blir kjørt.
Hvis du vil vite mer om gå-til-skolen-prosjektet, kan du se dette innslaget sendt i Puls på NRK1 i februar.
Kilde: NRK Hedmark og Oppland, Norsk Form og Aftenposten
The Future of Architecture: ZGF Takes Craft and Sustainability to New
Heights
-
ZGF’s collaborative approach to sustainability is rooted in people.
The post The Future of Architecture: ZGF Takes Craft and Sustainability to
New Height...
Legg inn en kommentar