I et leserinnlegg i TU skriver Halfdan Carstens, redaktør i Geo, at CO2-fangst og -lagring (CCS) aldri kommer til å skje i stor skala. Denne teknologien vil derfor ikke komme til å påvirke klodens CO2-balanse i nevneverdig grad. Påstanden står i sterk kontrast til det bildet Marika Andersen i Bellona tegner i TU 1/2015.
Andersen viser til Boundary Dam-prosjektet (et kullkraftverk med CO2-rensing) i Canada som fanger 90 prosent av utslippene. Det hun imidlertid tier om er at CO2-gassen som fanges, pumpes ned i et oljereservoar for å øke utvinningen i feltet.
Den årlige økningen i CO2-utslipp på global basis er bortimot én milliard tonn. Samtidig vet vi at lagringsprosjektene på Sleipner-feltet i Nordsjøen og det omtalte Boundary Dam i Canada kun kvitter seg med én million tonn CO2 per år. Det betyr at det er nødvendig å bygge omtrent 1000 anlegg av disse typene – i året – bare for å holde tritt med den globale økningen i utslipp.
I Bellonas rapport fra november i år («Scaling the CO2 storage industry: A study and a tool») opereres det med at det skal fanges 660 millioner tonn CO2 i 2040. Dette er bare drøyt halvparten av den årlige økningen vi opplever i dag.
Kilde: tu.no/meninger/leserinnlegg
By Arch Giants for Tech Giants: Inside 7 Groundbreaking Big Tech Office
Spaces
-
From Amazon to Apple to TikTok, explore how tech giants push the boundaries
of workplace design with flair and ambition.
The post By Arch Giants for Tech...
Legg inn en kommentar