03 februar 2012

Avgrunnen - Byer i forfall

Fotoutstillingen "Avgrunnen" viser forlatte byer og samtidsarkitektur i ruiner.

Utstillingen vises på Doga fra 21. mars til 15. april. Fotografiene av moderne ruiner i USA, Asia og Europa forteller historien om vekst og fall. Utstillingen dokumenterer arkitekturen som blir igjen når finanskriser slår til.

Økonomihistoriker Jan Jörnmark og kunstneren Annika von Hausswolff skildrer både grelt og vakkert konsekvenser av vår tids globalisering og profittjag.

- Detroit sentrum ser ut som en krigssone, skriver Jan Jörnmark i boken "Avgrunden". Han peker på at kapitalismen brutalt preger omgivelsene med drivet etter billig arbeidskraft og produksjonsmidler.

På 1950-tallet var bilbyen Detroit rik og sydende med nær 1,9 millioner innbyggere. I 2010 var befolkningen sunket til drøyt 700 000 og byen er preget av høy arbeidsledighet, kriminalitet og lav levestandard.

Flukten fra enkelte byer og steder til hovedsteder og områder med sterkere vekst er høyaktuell i Europa og etterhvert i Skandinavia, ikke minst på grunn av finans- og eurokrisen.

I utstillingen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter vises også eksempler fra Skandinavia på økonomidrevet byforfall.Kilde: Norsk Form

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism