12 mai 2015

​60 meter kunst på Rådhusplassen


Nobels Fredssenter gjør om byggegjerdet utenfor muséet til et 60 meter langt kunstverk.Mare Nostrum – Vårt hav blir et hyperaktuelt blikkfang midt på Rådhusplassen.

Bilder av overfylte gummibåter i Middelhavets bølger har preget nyhetene de siste ukene. Nå blir tematikken og motivene gjort om til et tankevekkende kunstverk som vil bli sett av alle som ferdes på Rådhusplassen de neste månedene. Nobels Fredssenter er for tiden omgitt av et 60 meter langt byggegjerde på grunn av byggingen av nytt Nasjonalmuseum. I samarbeid med Statsbygg har Nobels Fredssenter valgt å gjøre gjerdet om til en arena for samtidskunst og gitt det navnetFredsveggen.

- Nobels Fredssenter ønsker å vise aktuelle utstillinger og vi tror at en utstilling om båtflyktninger vil engasjere mange. På en godværsdag går 80.000 mennesker over plassen her. Ved å ta byggegjerdet i bruk som utstillingsarena når vi ut til et langt større publikum enn dem som besøker oss inne på muséet, sier utstillingssjef Liv Astrid Sverdrup.

Kulturbyrået Mesén er engasjert som rådgiver og kurator for prosjektet og kunstnerne Torunn Skjelland og Vigdis Fjellheim har utarbeidet idéen til prosjektet Mare Nostrum. Det er oppkalt etter den italienske aksjonen som ble iverksatt i 2013 for å redde båtflyktninger på vei over Middelhavet til Europa.

- Det at utstillingsarenaen er plassert rett ved havna i Oslo inspirerte oss sterkt til å ta fatt i denne tematikken. Katastrofen skjer nå, i det samme havet, og det er viktig å stadig minne om at det er vårt felles moralske ansvar å bry oss og å hjelpe. Vi ønsker å bidra til at det som skjer i Middelhavet ikke glemmes, selv om media har rettet søkelyset andre steder, sier de.

Hele kunstverket males direkte på veggen. De to kunstnerne vil starte arbeidet natt til Kristi Himmelfartsdag, torsdag 14. mai, og verket skal stå ferdig når Nobels Fredssenter fyller ti år onsdag 10. juni. Det blir stående til mars neste år. Da slipper nye kunstnere til på Fredsveggenutenfor muséet i den gamle Vestbanebygningen.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism