03 september 2006

Arkitektenes comeback i New York

Etter nesten 40 år med nitriste høyhus er en arkitektonisk renessanse i ferd med å sette preg på "Manhattan skyline", skriver Dagens Næringsliv.

Det ene prosjektet mer spennende enn det andre er på trappene i New York. Arkitekt Daniel Liebeskind snakker om en renessanse, andre snakker om en revolusjon.

Arkitekter som har ønsket å skape spennende høyhus, har måttet reise andre steder. Etter at kjedelige høyhus har skutt i været, er det sågar blitt et ordtak at i New York følger ikke form funksjonen, form følger finansene.

Man må 80 år tilbake for å finne New Yorks arkitektoniske gullalder. Chrysler-bygningen og Empire State Building var blant høyhusene som ble reist da.

Men neste år står Renzo Pianos New York Times-bygning klar. Raimund Abrahams totempåle ble reist i 2002, Williams & Tsiens American Folk Art Museum og Yoshio Taniguchis Moma kom i årene etterpå.

Skyskraperen som virkelig har fått kritikerne til å finne frem superlativene og øyne nytt håp for New Yorks høyhus, er mediegiganten Hearsts nye hovedkvarter like sør for Central Park. Neste måned er det åpningsfest for bygningen, som er briten Norman Fosters første i New York.

dn.no - Arkitektenes comeback i New York

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism