Bjørn Carlsener kunstneren som har båret på drømmen om å bygge et kunstgalleri i nettopp dette bygget i over ti år. Etter at han oppdaget hva som skjulte seg bak den slitne transformatorstasjonen til NSB, har han aldri vært i tvil. Bygningen som en gang sørget for strømforsyning til alle tog mellom Oslo og Sørlandet, skulle bli et kunstgalleri. Den lå der som en mystisk kirke og skjulte store saler. Carlsen har gått opp mange motbakker underveis, men for et år siden fjernet Jernbaneverket endelig de store transformatorene i bygget. Da begynte forvandlingen.
- En økende trend, sier fagdirektør for arkitektur ved Norsk Form, Nina Berre. Tate Modern i London er et eksempel. Sir Giles Scotts gamle kraftstasjon ble for seks år siden omgjort til et museum for moderne kunst. Nå er bygningen en attraksjon i seg selv. Men også i Norge skjer det. Norsk industri flagger ut, byene blir renset for industri. Rundt omkring i landet står derfor mange industribygg tomme. Stadig flere ser verdien og muligheten i slike bygg. I Arendal bygget de bomullsfabrikken om til en kunsthall. I Oslo er en gammel seilduksfabrikk blitt til en kunsthøyskole. Nylig holdt Black Debbath konsert i en gammel papirfabrikk i Drammen.
- Gammel arkitektur kan gi oss noe som ikke nye bygg kan, sier hun. Tidligere i år arrangerte Norsk Form utstillingen "Transformasjon 06" med nettopp gjenbruk av industribygg som tema.
Råkultur
Mansion of mysticism: Paris opens glittering home to Sufi art and beliefs
-
Featuring peacock-shaped padlocks and a holographic Sufi master, a new
museum explores the religion’s influence on Western culture – and leaves
visitors ...
Legg inn en kommentar