01 juni 2020

Sverre Fehns Villa Skagestad

Nå skal vi ikke gjøre det til en vane å formidle boligannonser, men villaer tegnet av Norges høyest meriterte arkitekt, Sverre Fehn, er sjeldent syn. For det første finnes det bare 13 boliger tegnet av Fehn, dernest er det lenge mellom hver gang noen av disse kommer for salg. Dermed er det for en nyhet å regne, og ikke minst en sjelden anledning til å få kikke inn i disse boligene.

Nå er det Villa Skagestad på Kjelsås i Oslo som er ute for salg. Teatersjef Tormod Skagestad kjøpte eiendommen i 1960, og ga oppdraget med å tegne en villa til seg og sin familie til Fehn. Villa Skagestad består av underetasje og hovedetasje på til sammen 220 kvadratmeter og sto ferdig i 1964. Villaen står oppført på byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger i Oslo, men er ikke fredet.

Fehn døde i 2009 84 år gammel. I 1997 ble han tildelt Pritzker-prisen, den gjeveste prisen en arkitekt kan oppnå. Fehns kanskje mest kjente bygg er den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen, som sto fe rdig til utstillingen i 1962.






Foto: Karlbergfrode


Foto: Karlbergfrode


Villa Skagestad er et spesielt hus. Villa Skagestad er like mye et livsstilsprosjekt som en bolig. Den som ser etter et koselig hus med standard løsninger, den som ser etter et hus som ligner det man kjenner fra før, eller som har en fastlåst oppfatning av hva et hus skal være, skal ikke bo i Villa Skagestad, skriver de nåværende eierne Anne Leholt og Frode Karlberg.

Dette er boligen foross som synes kvistfri furu er noe av de flotteste som finnes i tre. Så får vi bare håpe at det ikke kommer en ny eier med en fiks ide om at dette bør bli hvitt. Har dessverre sett noen triste eksempler på det.

Som Fehns hovedverker regnes blant annet hans viktigste arbeider nevnes Villa Schreiner (1959-63) i Oslo, Hedmarksmuseet (1967-69) på Hamar, Villa Busk (1987-90) i Bamble og Norsk Bremuseum (1992-95) i Fjærland og også Aukrustsenteret (1996) i Alvdal og Ivar Aasen-tunet (2000) i Ørsta.

Liste over Fehns arbeider

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism