02 juli 2007

Nordnorsk Arkitekturpris 2007 til I-BOX 120


Ill. Passivhus.no.
Nordnorsk Arkitekturpris 2007 gikk til Steinsvik Arkitekturkontor for I-BOX 120. Prosjektet er bygget for å bevise at det er mulig å redusere energiforbruket til en femtedel av normalen for dagens boliger.

Huset har en kvadratisk grunnplan på 36 kvm. Total boflate er 120 kvm fordelt på 3 etasjer.Det dreier seg om en massivtre-konstruksjon, det har ikke oppvarmingssystem, men hvor praktisk talt all varme gjenvinnes.

Energibehovet i et vanlig hus ligger gjerne mellom 150 - 300 kWh/m²/år. For I-box 120 oppnås det lave energiforbruket ved superisolert bygningskropp, solorienterte vinduer og kontrollert luftskifte med balansert ventilasjon og varmegjenvinning. I tillegg er det installert solfangere for forvarming av varmtvann. På de kaldeste dagene skal fire mennesker, noen telys, samt avgitt varme fra elektriske apparater være nok til å holde temperaturen over 20 varmegrader.

Huset er reist med prefabrikerte massivtre-elementer, noe som har gjort det mulig å reise huset uten store terrenginngrep. Vegetasjonen rundt huset er i stor grad bevart.

Bygningen består av miljøvennlige materialer. Innvendig er treelementene kun overflatebehandlet med grønnsåpe, bortsett fra stua som har oljet parkett. Utvendig har huset kledning av malmfuru som tåler å stå ubehandlet.

iBox: Passivhus - intelligente hus

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism