28 september 2007

Kulturarvpris for Nasjonale turistveger

Statens vegvesen er vinner av Norsk kulturarvs aller første ærespris. Vegvesenet får prisen for Turistvegprosjektet.

Vegdirektør Kjell Bjørvig fikk overrakt æresprisen av miljøvernminister Helen Bjørnøy på Trollstigplatået, et av tiltakspunktene på den framtidige nasjonale turistvegen Trollstigen-Geiranger.

- Norsk kulturarv har funnet en spennende og verdig prisvinner i prosjektet Nasjonale turistveger. Disse vegene er gode eksempler på vern gjennom bruk i praksis. Kombinasjonen av den vakre naturen og det beste av det menneskeskapte gjør Norge til en turistmagnet, sa miljøvernministeren under overrekkelsen.

Styreleder Inger-Lise Skarstein i Norsk kulturarv er full av begeistring for turistvegsatsingen.

- Prosjektet presenterer en sjelden sammentenkning av natur, kulturlandskap, arkitektur, historie, formidling og reiselivsprodukter, sier Skarstein.

Hun mener Statens vegvesen har tatt et usedvanlig vellykket grep gjennom samarbeid mellom nasjonale og lokale aktører. Valget av arkitekter, landskapsarkitekter og unge formgivere har vært preget av sikkerhet, dristighet og kvalitet.

- Resultatet er en serie oppsiktsvekkende, delikate og djerve inngrep i kulturlandskapet i form av små, nydelige faste installasjoner slik som utsiktspunkt, ferjeleier og rasteplasser, sier hun.

18 nasjonale turistveger
Internasjonal fag- og arkitekturpresse fremhever prosjektet som forbilledlig i arbeidet med ?scenic routes?. Det som skiller norske og internasjonale turistveger er den storstilte satsingen på små arkitektoniske byggverk på rasteplasser og andre stoppunkter langs vegene.

- Turistveiene skal gi turistene unike kjøreturer i storslått norsk natur med utsikt mot fjorder, foss, fjell, vidder og kyst. Det overordnede målet er å få flere bilturister til Norge, få dem til å bli lengre, og til slutt komme igjen. Det vil styrke Norge som reiselivsnasjon og slik trygge grunnlaget for bosetting og næringsliv i distriktene, sier Inger-Lise Skarstein.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism