18 desember 2007

Christiania-bohemene


Spennende arkitektur i dagens Christiania.
Foto: pellesten
Når administrerende direktør Flemming Borreskov beveger seg rundt i København, er det gjerne i en skinnende, svart Mercedes med privatsjåfør. Men av og til må direktøren i Realdania - Danmarks mektigste kapitalfond - parkere bilen og bane seg vei forbi de forhutlede dopselgerne på «Pusher Street» i Københavns fristad Christiania. Borreskov er superkapitalisten som vil skape et laboratorium for eksperimenterende arkitektur i verdensklasse i fristaden.

I høst, etter tiår med tåregass, flygende brostein og politisk kamp, ble det undertegnet en «normaliseringsavtale» mellom den danske staten, Realdania og Christiania. Det skal bygges mer enn 20.000 kvadratmeter i hippieutopien ved Københavns festningsvoller.


Arkitekt Mette Prag kommer direkte fra møte med milliardfondet som skal fornye Christiania. Selv bor hun i en av Christianias mer gjennomtenkte sjeldenheter, huset Pagoden. Huset som opprinnelig var på 30 kvadratmeter, har fått navn etter takformen. I takt med familiens vekst har også huset vokst med små skjeve sidebygninger - eller «gjenfortellinger» av husets hovedform.
/../
- Tidligere er det blitt bygget fantastiske hus som har vært enkeltpersoners verk, bygg som har vært mulige fordi ingen har brydd seg. Nå står man overfor en formalisering som man ikke har villet før, og det er et stort skritt for Christiania. Det er klart det er protester, protester mot at en epoke er over. Man lukker en dør og går inn en ny. Christiania vil gjerne være lovlig, men vi vil ikke være normale. Vi ønsker ikke at dette skal bli en park eller en villavei, området skal være åpent for barnefamilier som lever et normalt liv - og healeren som sitter og sender sine store tanker ut i universet, sier hun.
/../
Hvis avtalen mellom staten, Christiania og Realdania ikke er endelig undertegnet i april neste år, vil det bli hett i danske rettssaler. Da anlegger Christianias innbyggere 703 individuelle rettssaker for å avgjøre hvem som har eiendomsrett eller hevd på eiendommene. Realdanias Flemming Borreskov tenker heller på den kreative prosessen som nå må komme.


DN.no D2 - Christiania-bohemene

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism