24 mars 2008

Supernormal design


Luxo-lampen er det eneste norske produktet på listen over supernomal design.
Jasper Morrison er en av verdens mest innflytelsesrike industridesignere, og han har sett seg lei av spesiell design. Med manifestet "Supernormal" slår han et slag for den hverdagslige normaliteten.

Sammen med den japanske designeren Naoto Fukasawa begynte Morrison å identifisere gjenstander med egenskaper de mente var blitt en mangelvare i dagens designverden. De konkluderer med at de gjenstandene som virkelig betyr noe i folks liv, ofte er dem man minst legger merke til. De er supernormale.

- Design er blitt en slags underholdning som går mediesirkusets ærend snarere enn å skape tilfredsstillende gjenstander man skal leve med. Målet med «Super Normal» er å gå tilbake til hensikten med design. En forståelse av design som går ut på å skape bedre produkter til bruk i dagliglivet, sier Morrison i et e-postintervju med D2.

Morrison mener designere er i ferd med å gå helt bort fra den opprinnelige hensikten med design: å skape gjenstander som er lette å produsere og som gjør livet bedre.

- Den viktigste faktoren har vært medieindustrien rundt design som har vokst fra nesten ingenting til å bli den viktigste og mest lønnsomme delen av motemediebusinessen. Mediene har drevet frem «designstjerne»-trenden, og mange designere ser ikke lenger ut til være klar over at de jobber mer for mediene enn for sluttbrukeren. Jeg forestiller meg at man skal kunne skille fra hverandre «design som underholdning» og «design for det virkelige liv». Så kan Disney komme å lage en stor mur rundt det og ta betalt for å vise det frem, sier Morrison.<

- Det har oppstått en tretthet i den evinnelige dansen om å skape enda et designobjekt, sier Widar Halén, seniorkurator for utstilling og samling ved Nasjonalmuseet.

- Det er så utrolig mye oppgulp av tidligere tiders design med en liten vri på markedet akkurat nå. Dette har nådd et metningspunkt. Jasper Morrisons utspill er også et forvarsel om det som vil skje innen design i forhold til miljødebatten. Trenden med å spy ut nye gjenstander som bare skal leve i et par år og kastes, kommer til å bli revurdert kraftig i tiden fremover, sier Halén.

DN.no D2 - Supernormal

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism