Jonas Bendiksen stiller ut bilder fra boliger i verdens slumområder. 6. juni åpner utstillingen med navnet «The Places We Live». Samtlige bilder er tatt i gigantiske slumområder rundt ekvator.
FN slo nylig fast at halvparten av verdens befolkning bor i byer. En milliard av disse bor i slummen.
- Jeg ville bryte opp stereotypiene. Når så ekstremt mange mennesker bor under så kummerlige forhold, er det utenkelig at de alle skulle leve med en intens følelse av skitt, avfall og fattigdom. Selv i ekstreme situasjoner søker folk etter det normale. Også i slummen sender foreldre barna sine til skolen, kommer for sent å jobben og har ambisjoner om å bli til noe. Jeg ville vise hvordan de fattigste bor og formidle hva de tenker om sine liv, sier Bendiksen.
- Sett fra utsiden fremstår de fleste slumområder som monotone stereotypier. Søppel, trengsel og forfall. Jeg ville innendørs, for å se hvordan folk innreder det ene private rommet de har. I hjemmet er det mulig å fange individuelle variasjoner med en enkelt eksponering.
Uten å forstå de fattiges språk ba Bendiksen fotoobjektene fortelle om sine liv. Først flere måneder senere, da han leste gjennom de oversatte transkripsjonene, oppdaget han hvor ulikt intervjuobjektene opplevde slummen. Noen uttrykte bunnløs fortvilelse, andre jublet over fantastiske muligheter.
- Jeg forsøker ikke å skjule de ekstreme forholdene i bildene mine, men samtidig er det feil å tro at det ikke finnes ambisjoner, kreativitet og livskraft i slummen. Det gjør det så til de grader. Slumområdene jeg besøkte er selvorganiserte, fungerende samfunn. Den kollektive disiplinen sier alt om hvilke ressurser som finnes under den kaotiske overflaten.
DN.no D2 - Slik bor verdens fattigste
Mansion of mysticism: Paris opens glittering home to Sufi art and beliefs
-
Featuring peacock-shaped padlocks and a holographic Sufi master, a new
museum explores the religion’s influence on Western culture – and leaves
visitors ...
Legg inn en kommentar