07 desember 2008

Viser frem "Det norske hus"


Foto: Jaro Hollan
Flere foto fra operaen.
Utenriksdepartementet vil satse på å profilere Norge som arkitekturnasjon. Målet er at Norge skal bli et land reisende har lyst til å besøke og næringslivet har lyst til å samarbeide med.

- Møter mellom mennesker blir formet av rommet som brukes, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
- Fremragende norsk arkitektur er blitt en del av det norske uttrykket.

UD og Nasjonalmuseet samarbeider om utstillinger, foredrag og seminarer, samtidig som utenlandske journalister og bransjefolk inviteres til Norge for å se våre "paradebygg".

Satsingen har allerede gitt resultater. Støre nevner at den nye operaen ble forsidesak i det amerikanske tidsskriftet Architectural Record.

Selv føler jeg meg vel i bygg som kan gjenspeile en stemning, skape en atmosfære, fra en hytte i fjellet til en konsertsal i byen. /../ Jeg har en særlig svakhet for norske bygg som finner sin plass i naturen, i fjellet og ved sjøen, en nordisk stil med bruk av naturlige materialer, lys og luft, og godt tilpasset landskapet, sier Støre.


- Kultur og god arkitektur er viktig nok i seg selv. Vi skal likevel være oss bevisst at det kulturelle uttrykket forteller en historie om Norge. Og det er et mål at vi forteller en historie som er moderne og representativ. Om folk fra andre land lar seg begeistre av norsk kultur, så har det ringvirkninger til andre samfunnssektorer.

Et av de mest vellykkede eksemplene på at nyskapende arkitektur kan skape tillit og bygge broer, er ifølge utenriksministeren biblioteket i Alexandria, tegnet av norske Snøhetta.

- Det var et unikt internasjonalt samarbeid rundt planleggingen og byggingen av biblioteket, som fungerer som møtested mellom øst og vest, nord og sør og mellom islamsk og kristen kultur og religion.

- Jeg synes man kan si at arkitektur er fellesskap, sier Jonas Gahr Støre.

Det norske hus - magasinet - Dagbladet.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism