09 april 2009

Kyoto Box vinner miljøpris

Financial Times som har kåret Jon Bøhmers solkoker, kalt Kyoto box, til verdens beste miljø- og klimaoppfinnelse. Kåringen skjedde i forbindelse med konkurransen Climate Change Challenge.

Bøhmers solkoker kan varme opp og pasteurisere (bakterier dør ved 68 grader) ti liter vatn på to timar, noe som kan bli et viktig bidrag til å redusere kolera og andre bakterielle sykdommer som smitter gjennom forurenset vann. Slike sykdommer koster flere tusen mennesker livet hver eneste dag.

- Prinsippet er eldgammelt og det er pinlig at vi fortsatt har disse problemene. Det dør flere mennesker hvert år enn under andre verdenskrig på grunn av dårlig energitilførsel, samtidig er det så mye uutnyttet solenergi i verden. Min idé er å ta det mest alvorlige problemet innen energi, snu det rundt og se på hva som er den enkleste og billigste måten å fikse det på. Faktisk er dette det enkleste jeg har funnet på noen gang. Kanskje var det nettopp derfor jeg meldte på solkokeren i konkurransen, sier Bøhmer til Dagbladet.

Innretningen består av to bokser, den ene inni den andre, og et glasslokk som slipper solvarmen inn. En svart overflate på den innerste boksen og sølvfolie på den ytterste konsentrerer varmen mens et lag av strå eller avispapir mellom de to kassene isolerer.

Solkokeren gir reduserte CO2-utslipp og kan dermed finansieres med karbonkreditter (CDM). Får en gjennomført dette kan den i praksis bli gratis for brukeren. Kombinasjonen av et lavteknologisk produkt, som kan produseres lokalt, i kombinasjon med karbon- og mikrokreditter gir lave kostnader, noe som er helt nødvendig dersom en skal få til betydelig spredning i utviklingsland.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism