17 januar 2010

Solceller trykket på tynnfilm


Et problem med silisiumbaserte solceller, som har dominert frem til nå, er at stive stive og skjøre, relativt tunge, og ikke minst at de baserer seg på en begrenset ressurs.

Mye tyder derfor på at det vil være solceller som baserer seg på andre teknologier som må til. Et slikt alternativ er tynnfilm av kobber-indium-gallium-selen (CIGS). Riktignokmer energieffektiviteten omtrent den samme per flateenhet, dvs 16–17 prosent, men CIGS-teknologien gir lavere produksjonskostnader, samtidig som solcellene blir langt tynnere og fleksible.Amerikanske Nanosolar ser ut til å være de som foreløpig har kommet lengst med å produsere tynnfilm-solceller i stor skala. De benytter en teknologi som på mange måter minner om en rotasjonspresse, slike som en kjenner fra avisproduksjon. Et «blekk» bestårende av CIGS-nanopartikler kan på denne måten trykkes på et fleksibelt underlag.

Time Magazine kåret Nanosolars løsning til en av verdens 50 mest lovende oppfinnelser i 2008.I 2006 hadde silisiumbaserte solceller rundt 90 prosent av verdensmarkedet (TU.no). Kanskje vil denne andelen holde seg høy, da det utvikles nye, mer effektive solceller basert på silisium. Slike solceller, basert på nanoteknologi, utvikles blant annet i Norge.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism