07 august 2010

Byggene som ikke diskriminerer noen

Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven kom ifjor, og formaner alle virksomheter rettet mot offentligheten å tilrettelegge for alle. Fra og med 1. juli i år må alle nye boliger ha minst ett bad tilpasset handikappede.

Det betyr at badene blir større. Soverommene likeså. Boligbyggeren Selvaag har regnet ut at det koster 218.750 kroner mer å bygge en tre-roms leilighet etter plan- og bygningslovens skjerpede krav til universell utforming.

Daglig leder i Snøhetta, Ole Gustavsen, mener det er helt nødvendig at universell utforming reguleres med forskrifter.

– Hvis ikke ville lite gått i riktig retning, og kun ildsjelene hadde jobbet med dette – det blir feil, sier Gustavsen.

Likevel mener han det er viktig at forskriftene ikke fjerner muligheten til å iscenesette omgivelsene våre på en spektakulær måte.

– Dersom forskrifter skulle hindre oss i å lage et operatak, virker de kanskje mot sin hensikt. Når en forskrift tar bort en opplevelse eller verdi, bør man kanskje tenke seg litt om. Det bør fremdeles være mulig å gjøre som det er gjort – lage en alternativ løsning for de som ikke kan komme opp den bratte bakken. Jeg forventer en praktisk utøvelse av forskriftene slik at man eventuelt søker om dispensasjon om det kreves, sier Gustavsen.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism