02 juli 2013

Trender innen solenergi

Intersolar er den største messen for solenergi i verden. Årets utgave ble arrangert i München 19.-21. juni, med 50.000 besøkende og 1340 utstillere fra 150 land.

Illustrasjon: sma.de
Allerede i fjor ble det vist frem flere løsninger for smart energistyring og energilagring på Intersolar, og i år var denne trenden enda tydeligere. I all enkelhet sørger disse styringssystemene for at mest mulig av solkraften som produseres på huseierens tak benyttes i eget bygg.

Prisene på solkraftsystemer fortsetter å synke, og  er nå forbi det såkalte «grid-parity»-nivået, ettersom det for en boligeier koster 0,15 euro per kilowattime (ca 1,20 kr) å produsere kraften på taket, mens han kjøper kraften for ca 0,22 euro/kWh fra nettet.

Det kommer nå løsninger for mellomlagring i batteri, noe som ble viet særlig oppmerksomhet på messen, ettersom Tyskland nå har innført en støtteordning for batterier i kombinasjon med solcelleanlegg. I tillegg var naturlig nok elektriske biler i fokus. Flere nye modeller ble vist frem, og da gjerne sammen med en carport med solceller som tak.

En interessant konsekvens av satsningen på smarte styringssystemer er at varmemarkedet og kraftmarkedet nå kobles sammen. Med solceller på taket, varmepumpe, varmtvannstank og smart styring er det klart for konkurranse med olje og gass.

Kilde: Energi og Klima

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism