25 desember 2013

Havvindturbiner kan bremse orkaner

Et team ved Stanford University står bak en studie hvor de har simulert hva som ville skjedd dersom 70.000 vindkraftverk med en installert effekt på 300 gigawatt var satt opp snaut 100 kilometer fra land før orkanene Katrina og Sandy slo til.

Forskerteamet kjørte datasimuleringer av begge orkanene, både med og uten installerte turbiner. Turbinene ble i studien dimensjonert for å tåle en vindstyrke opp mot 50 m/s. Simuleringen tyder på at veggen med vindturbiner ville tappet orkanen Katrina med så mye energi at vindhastigheten ble redusert med inntil 50 prosent i det den traff land.

Foto: Vattenfall
Samtidig er det en del forhold som gjør dette til en teoretisk øvelse, siden mange vindkraftverk stenges automatisk ned når vindstyrken blir for høy.

– Man bygger generelt ikke vindkraftparker der man forventer en mengde tornadoer. Jeg er ikke ekspert i akkurat dette, men en turbin som er sertifisert i henhold til IEC klasse 1 A er designet til å stå i mot vindstyrker på 50 m/s. Statoil mener at deres flytende havvindturbin Hywind er designet for å stå i mot tyfoner i Japan (tilsvarende orkan styrke, red. anm), sier Carl Sixtensson, seniorrådgiver i fornybar energi i DNV GL.

– En typisk vindturbin stenges ned når når vinden når 25 m/s, sier Sixtensson.

Kilde: E24

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism