12 januar 2014

Verdens mest miljøvennlige kjøpesenter

Fornebu S er det første kjøpesenteret i verden som har mottatt sertifikat for Design og Prosjekteringsfasen med høyeste miljøklassifisering Outstanding. I oktober åpnes det 25.000 kvadratmeter store kjøpesenteret, tegnet av det norske firmaet AMB Arkitekter.Bak fasaden er det mye som skiller seg ut, og på taket finnes et solcellepanel på 2000 kvadratmeter. Energiforbruket vil bli rundt 60 prosent lavere enn forskriftskrav.Alle butikkinnehavere har forpliktet seg til å etterkomme strenge miljøkrav, blant annet innenfor bruken av lys. Mye lys avgir mye varme, som igjen må avkjøles. Alt dette krever mye energi. Derfor er det installert LED-belysning på kun 15 watt i hele bygget.

- På fasaden bruker vi norsk gran, behandlet med en veldig miljøvennlig beis. Vi bruker også naturmaterialer i bæresystemene, blant annet lavkarbonbetong, sier Eskild Rolstad, utviklingsdirektør i KLP Eiendom, som eier Fornebu S.

- Vi har derfor vært markedsledende og få andre land kan vise til samme vekst og utvikling av miljøvennlige bygg. Norge vil bli lagt merke til takket være denne klassifiseringen, sier Sverre Tiltnes, daglig leder i Norwegian Green Building Counsil (NGBC).

- Det er første gang noen har oppnådd toppscore for kjøpesenter i verdens største klassifiseringsverktøy. Dette relateres tilbake til norske byggetradisjoner, norske regler og norske standarer..

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism