03 juli 2014

Taxfree - en klima­politisk selvmotsigelse

Taxfree er et merkelig fenomen, og det er mange gode grunner til å legge ned ordningen. Vinmonopolet regnet på saken, og funnet at en vanlig flaske vin kan bli cirka 20 kroner billigere dersom staten bruker økte avgiftsinntekter til å redusere avgifts­nivået. 

En taxfreeflaske er avgiftsfri, og genererer dermed ingen avgiftsinntekter for staten. En flaske vin kjøpt på taxfree som ellers ville være kjøpt på Vinmonopolet kan derfor sies å innebære et indirekte tap for staten. Finansdepartementet har regnet på dette og anslår årlige tapte alkohol- og tobakksinntekter på grunn av taxfreeordningen til fire milliarder kroner i året.

Men først og fremst er taxfreeordningen en klima­politisk selvmotsigelse. På den ene siden pålegges flyreisende klimakvoter slik at forurensende reiser blir dyrere og på den andre siden tildeles taxfreekvoter som gjør reisen billigere. Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne har derfor beskrevet taxfreeordningen som en «statlig premiering av klimafiendtlig transport».

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism