18 oktober 2014

Klimaaktivisten som elsker sine CO2-utslipp

Illustrasjon: Energigården
Familiegården Eidsalm på Hadeland, omdøpt til Energigården, har i mer enn 20 år vært et privat utstillingsvindu for praktisk bruk av bioenergi. Erik Eid Hohle har hatt mer enn 35 000 gjester fra 80 land som har villet lære! Sammen med lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, skal han nå starte energigårder rundt i verden. Først ut er Kenya, så Ukraina og Myanmar.

Mange har sett på Erik Eid Hohle som en idealistisk pussig stabeis. Det offisielle Olje-Norge har ikke akkurat omfavnet alle hans ideer, selv om han har fått litt offentlig pengestøtte.

- Å øke effektiviteten på små kokeovner, som brukes av fattige i u-land, er noe av det viktigste som skjer. I dag får de nyttegjort kanskje 10–15 prosent av energien i den veden eller møkka de brenner. Med enkle grep, som den lille nye ovnen, kan vi øke til 40–50 prosent. Hvis alle fattige hadde sånne ville vi spare masse skog. Og tenk, kvinner som i dag bruker åtte timer daglig på å sanke ved til et dagsforbruk, ville klare seg med to timer. Og vet du hva, nå vurder Jon Fredrik Baksaas i Telenor å ta i bruk lokal bioenergi for å drifte nye mobilbasestasjoner på landsbygda i Myanmar. Og i Ukraina, der de har enorme mengder ubrukt biomasse som kan erstatte russisk gass.

Klimaaktivisten som elsker sine CO2-utslipp

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism