12 november 2014

Philae har landet

Ganske på siden av det vi vanligvis skriver om, men teknologiinteressen overtar etter at romfartøyet Philae i dag landet på en komet:


Rosetta er en romsonde sendt opp av ESA 2. mars 2004 og som møtte kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, den 6. august 2014 da den var langt fra Solen. Den 12. november satte Rosetta  ned landeren Philae. Rosetta vil slå følge med kometen idet den nærmer seg Solen og når kometen utvikler hale pga. fordampning, vil Rosetta kunne følge prosessen.


Rosettas hastighet i forhold til kometen er lav, så Philae behøver ikke være pansret som de andre kometsondene Giotto og Stardust.

The image shows comet 67P/CG acquired by the ROLIS instrument on the Philae lander during descent on Nov 12, 2014
Rosetta er oppkalt etter Rosettastenen som var med på å avsløre hieroglyffenes hemmeligheter og Philae er oppkalt etter en obelisk som gjorde det mulig å tyde Rosettastenen. Håpet er at sonden skal avsløre noen av solsystemets hemmeligheter og hjelpe oss å danne et bilde av hvordan solsystemet så ut før planetene ble dannet.

Siden sollyset er svakt i Jupiters avstand (5 ganger Jordens avstand fra solen) har alle andre romsonder som befinner seg så langt ute hatt radioisotopgeneratorer framfor solceller. Rosetta vil være den første romsonde som får elektrisitet fra solceller så langt fra Solen. Dette stiller store krav til strømforsyningen som det danske firmaet Terma har levert.

Rosetta skulle opprinnelig ha vært skutt opp til kometen 46P/Wirtanen i januar 2003, med ankomst i 2011, men da løfteraketten Ariane 5G+ ble satt ut av drift i noen måneder, var planetenes stillinger endret, så en annen komet måtte finnes.

ESA Science & Technology & Wikipedia

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism