25 mars 2015

Underjordisk bossnett i Bergen

Bosshåndteringen i Bergen sentrum har vært uendret siden krigen. Men nå forandres historien. Bergensbosset skal i rør under bakken. BIR Nett AS, som eies av BIR, har ansvaret for utbygging og drifting av bossnettet i bergensgatene.

Bossnettet er et lukket, rørbasert system for innsamling av boss. I stedet for at kunder legger bosset i bosspann med henting en til to ganger i uken, skal bosset kastes i nedkast tilknyttet nedgravde rør i bakken. Bosset fraktes til containere i en bossnetterminal ved hjelp av luftstrøm i rørene.

Containerne hentes med lastebiler og bosset leveres til materialgjenvinning eller energigjenvinning. Første del av bossnettet blir knyttet mot en bossnetterminal på Jekteviken og settes i drift mot slutten av 2015.
Foto: West team
Når bosset går under jorden, blir overfylte bosspann og skjemmende bosslukt historie. Bossnettet vil gi færre skadedyr, mindre utslipp fra store biler i sentrum, redusert brannfare og et ryddigere sentrum.

Bedre kildesortering
Bergens gamle smau og smale brosteinsgater er ikke gode veier for tunge bossbiler og plassen er begrenset for oppsamling av kildesortert avfall. Derfor må vi tenke nytt. Med bossnettet har vi funnet svaret: en miljøvennlig løsning for fremtiden.

Bossnettet skal håndtere kildesorterte avfallstyper som restavfall, papir og plast. Returpunktene for glass og metall fra husholdninger skal graves ned under jorden. Da slipper vi store containere og bossbeholdere i sentrum.

Les mer om bossnett og kildesortering her.

Bossnettet blir det første i landet, men systemet tar utgangspunkt i en bossugteknologi som har en lang historie i Bergen. Allerede i 1996 ble det første anlegget installert i Fyllingsdalen borettslag. Til sammen er det i dag 367 bossugtanker som blir tømt hver uke med såkalt «sugebil» både i boligområder og i næringsområder. Når vi nå bygger bossnettet i Bergen sentrum er det mye den samme teknologien som brukes, men «støvsugeren» er ikke montert på bil. Avfallet suges til en terminal og inn i store containere. Terminalene bygges i utkanten av sentrum og derfra blir avfallet kjørt til ulike anlegg. Bossnettet vil bli det første av sitt slag her til lands. Løsningen er etablert i europeiske storbyer som København, Gøteborg, Barcelona og Almere i Nederland.

BIR - Dette er bossnettet

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism