11 april 2015

Rimelige 3D-printere på vei

3D-printere er allerede lett tilgjengelig for bedrifter og spesielt interesserte privatpersoner, men prisene varierer voldsomt. Avanserte modeller koster hundretusener, mens de minste fås for noen tusenlapper. På sikt kommer kanskje prisene ned mot de en ser i markedet for fotoprintere, kanskje med en tilsvarende modell: der utsalgsprisen sponses, mens inntjeningen ligger i blekk/toner/printmasse.

Tiko, lagt ut for finansiering på Kickstarter til 179 dollar, er et eksempel på slike rimelige 3D-printere. Den får et unibody-design, som beskytter mot trekk og fjerner behovet for flere separate deler som kan bevege seg og føre til stadig kalibrering av maskinen. Tre armer styrer printerdysen. Disse er festet til skinner oppe i chassiet hvor anordningen glir opp og ned, og dermed tar seg av den vertikale aksen i printingen.Spesifikasjonene tilsvarerer de til populære modeller som i dag koster fra 4000- til 12000 kroner, ifølge 3Dhubs' oppsummering, som baserer seg på flere tusen brukeranmeldelser.

Det må sies at det finnes imidlertid enda billigere løsninger. En av disse er Peachyprinter som fikk Kickstarter-finansiering allerede i 2013, og leverer selvbyggersett til 100 dollar. Printeren lager objekter ved å stivne en væskeløsning ved hjelp av laser som rettes mot objektet du lager ovenfra. Den klarer å bygge vertikalt ved å justere vannivået under væskeløsningen.Kilde: tu.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism