01 desember 2015

Rimelig energilager i trykkballonger under vann

Foto: ECORIBOR
Det kanadiske selskapet Hydrostor har utviklet et energilagringssystem som virker svært interessant. Systemet lagrer energi i form av trykkluft, i ballonger under vann. Kostandene er halvparten av tilsvarende energilager basert på batterier, og at det varer dobbelt så lenge, ifølge Canadian Manufacturing.


Prinsippet er at ballonger pumpes fulle av luft i perioder der det produseres et overskudd av kraft. Når en har behov for energi åpnes ventilene og luften presses gjennom en turbin, drevet av vanntrykket. Ballongene er festet 55 meter under overflaten, og luften komprimeres dermed til et trykk på 5,5 atmosfærer høyere enn ved vannoverflaten.

Testanlegget har en kapasitet på 660 kilowattimer, men kan enkelt skaleres opp ved å installere flere ballonger. Virkningsgraden hevdes å være mellom 60 og 80 prosent.

En titt på denne videoen som forklarer prinsippet viser at dette handler mye om teknologi vi er gode på i Norge:


Samme prinsipp kan benyttes for å lagre komprimert luft i tanker i stedet for ballonger. I et slikt oppsett vil tankene fylles med vann, som fortrenges når komprimert luft pumpes inn.

Energilagring blir stadig mer aktuelt etter hvert som energiforsyningen i Europa i større grad fases over til fornybare kilder.

En litt eldre video som også forklarer konseptet:Via TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism