08 mars 2016

«Grønne» datasentre er klimabomber

Store datasentre med uttak over 5 MW får nå sterkt rabattert elavgift. Fra nyttår slipper de unna med 0,48 øre per kilowattime, mens de før måtte betale 14,15 øre/kWh. Datasentrene bruker mye kraft til kjøling. Det skaper enorme mengder overskuddsvarme. Dersom planlagte datasenterprosjekter ligger i grisgrendte strøk er vanskelig å gjenvinne varmen.

– Noen seiler under falskt flagg og hevder de er grønne, mens det de egentlig vil gjøre er å få subsidiert en vanvittig kraft- og energisløsing og kaste energien rett i fjorden. Det er en miljøbombe, sier Stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) til Teknisk Ukeblad. Han reagerer nå kraftig på at store datasentre planlegges uten varmegjenvinning.


Et lite innblikk i et av Googles datasentre. Her går det med mye strøm, selv om Google trolig er blant de som driver dette mest effektivt:– Her har næringen klart å selge seg inn som grønne, og fått redusert elavgiften, fordi alternativet er kraftforsyning basert på kull. Da mener jeg det er ekstremt viktig å stille strenge krav til energigjenvinningen, sier Holmås.

Næringspolitisk rådgiver Dag Roar Christensen i bransjeorganisasjonen Energi Norge påpeker også at store datasentre, som for eksempel de Facebook etablerer, gjerne har et strømforbruk på 100 MW eller mer.

– Dette gir langt mer varme enn det som kan tas imot i eksisterende fjernvarmesystemer. Det blir litt som ved lokalisering av et aluminiumsverk. Jeg mener det blir feil å ha som bindende kriterium for lokalisering av store datasentre at spillvarmen skal utnyttes, Christensen.

Kilde: TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism