04 oktober 2017

Mennesker har det bedre i trebygg

Forsker Thomas Nord ved Linköpings universitet har deltatt i det europeiske forskningssamarbeidet Wood2New som varte i tre år og som nylig la fram sin sluttrapport. Nord sier at resultatene er interessante:

– Vi påvirkes positivt av å bo i miljøer med eksponerte treflater. Blant annet viser studiene at vi opplever mindre stress, noe som kan få konsekvenser for å planleggingen av fremtidige skoler og arbeidsplasser, sier Tomas Nord.

R0010122

Årsaken til de positive effektene antas å være at tre oppfattes som naturlig og at dette påvirker kvaliteten på inneluft, fuktighetsbalanse, komfort og akustikk. Johan Fröbel, sjef for teknologi og distribusjon på Swedish Wood, er ikke så overrasket:

– De fleste vil nok si at det er noe med utstrålingen til limtre som gjør at vi føler oss bra, og det er bekreftet av forskningen. Idag er det viktigere enn noensinne å ikke bare se på byggs praktiske funksjoner – vi må spørre oss hvordan de bidrar positivt til helse og psykisk balanse, sier Fröbel.

Økt trebruk er også godt for miljøet og kan gi nye bærekraftige løsninger i byggebransjen.

Kristine Nore, seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt, har, innenfor rammen av Wood2New, gjennomført en studie som viser hvordan man bruker energien i fuktabsorbsjon og benytter den til å redusere energibehovet i en trestruktur.

– Det handler om store besparelser, større enn vi trodde, og det ville være rart hvis disse funnene ikke har betydelige konsekvenser for hvordan vi bygger i fremtiden, sier Nore.

At trehus krever mindre energi i byggeprosessen er kjent fra før, men nå viser det seg at energiforbruket er lavere selv i drift.

Et eksempel på dette er trehusene i Strandparken i Sundbyberg, hvor det faktiske energiforbruket er betydelig lavere enn beregnet.

– Argumentet for å velge limtre som byggemateriale blir sterkere og sterkere. Nå er en radikal innovasjon i bransjen nødvendig for at denne kunnskapen skal gi konkrete effekter på hvordan vi bygger, sier Johan Fröbel.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism