02 mars 2018

Norsk vindkraftproduksjon økte mer enn 30 % i 2017

– Det har tatt over 15 år å bygge ut den første gigawatten vindkraft i Norge, men nå ser vi at den andre gigawatten kan være på plass allerede neste år. Teknologiutviklingen for vindkraft har vært enorm, og den store utbyggingen vi ser nå skyldes at vindkraften i mange tilfeller er blitt billigere enn vannkraft, sier avdelingsdirektør Anne Vera Skrivarhaug.

I 2017 ble det satt i drift 324 MW vindkraft, og det er nå over 1 GW installert vindkraft i Norge. Vindkraftverkene produserte nesten 3 TWh, og dette tilsvarte 1,9 % av norsk kraftproduksjon i 2017. Vindkraftproduksjonen i 2017 var over 30 % høyere enn i 2016, og dette skyldes bidrag fra de nyeste vindkraftverkene samt bedre vindforhold i 2017 enn i 2016.

Korrigert for vindforhold ser vi en klar trend mot økende brukstid for vindkraft. Fordi eldre vindkraftverk fremdeles utgjør en betydelig del av vindkraftproduksjonen i Norge, tar det tid å øke den nasjonale brukstiden, selv om brukstiden fortsetter å øke jevnt. Det er imidlertid forventet at denne trenden vil skyte fart de neste årene med den store vindkraftutbyggingen som nå foregår.

– Nyere vindturbiner vil ha høyere brukstid ved samme vindforhold, fordi de har større rotorer som fanger mer energi fra vinden. Med den utbyggingstakten vi ser nå, vil vindkraftproduksjonen i større grad være dominert av produksjon fra moderne vindturbiner med høyere brukstid, sier Skrivarhaug.

Les mer og se produksjonstall for hvert enkelt vindkraftverk i NVE-rapporten "Vindkraft - Produksjon i 2017"

Kilde: NVE

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism