26 juni 2018

Obos planlegger sirkelrundt plusshus


Denne uken har Obos bedt om et oppstartsmøte med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Planene de legger frem er et sirkelformet leilighetskompleks i Martin Strandlis vei på Ammerud. Får Obos det som de ønsker kan byggingen starte i 2019–2020. Boligkomplekset skal bestå av 180 leiligheter, der alle skal ha utsikt inn mot det indre gårdsrommet.

– Dette er arkitektur til å bli glad av. Det var det første jeg tenkte da jeg fikk presentert skissene. Noen ganger må du tørre å strekke strikken litt lenger enn den tradisjonelle leveransen når det gjelder boligbygg, sier Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i Obos, til Aftenposten.

Det sirkelformede bygget vil bli Norges første leilighetsbygg som plusshus. Dette oppnås blandt annet ved å dekke store deler av taket med solceller. Dermed skal bygget produserer mer energi enn det bruker. Obos peker på at Oslo er Europeisk miljøhovedstad i 2019 og at byen trenger noen konkrete prosjekter å vise frem.

Det fireetasjers store bygget er tegnet av Code arkitekter. For dem har det vært viktig å skape et indre gårdsrom for å dyrke fellesskapet blant beboerne. Her vil det bli tilrettelagt for parsellhager, plass for feiringer, lek, møter og rekreasjonsarealer for barn og voksne.

– Jeg synes ikke dette er så voldsomt radikalt. Det vil bli en klar forbedring ved å konvertere denne tomten fra lett industri, som i dag, til boligformål. Det har en flott plassering med sol, utsikt, fine grøntarealer og nærhet til skole. Det er heller ingen grunn til at alt som er råflott skal stå i Bjørvika, sier arkitekt Bjarne Ringstad hos Code arkitekter.

– Vi jobber med en god leilighetsmiks, det styrker ofte slike prosjekter. Jeg lar meg fascinere av boligprosjektene til Obos på 70-tallet. Fordelen med den sirkulære formen er at alle vil få sol og utsikt, med balkonger ut mot fellesarealet, sier Ringstad.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism