13 oktober 2018

Valle Wood i massivtre


Valle Wood, et 6700 kvadratmeter stort kontorbygg på syv etasjer og blir med det Norges største næringsbygg i massivtre. Bygget er likevel lite sammenlignet med Mjøstårnet i Brumunddal, men det er likevel spesielt med et så stort næringsbygg i tre her i landet. Skjønt det beholder ikke plassen så lenge. Det nye massivtrehuset «Skipet» i Solheimsviken i Bergen får et totalt areal på 14.270 m2. Dette bygget har byggestart høsten 2018, og forventet ferdigstillelse er november 2020.

Arkitekten skriver at fasadene er inspirert av trefibre og årringer, og viser seg gjennom variasjon av tetthet, med åpne og lukkede partier, avhengig av solforhold og utsikt. Målet er å skape en dynamikk og abstraksjon i fasaden, der etasjeskillene utviskes. Over tiden vil treet få en grålig patina som får fasadene til å endre karakter avhengig av tid, vær og sesong.

Christian Hvass i NCC Property Development, som er byggherre for Valle Wood, håper Valle Wood vil bidra til at hele bygge og eiendomsbransjen begynner å tenke mer på tre og bærekraft.

– Det kule med dette prosjektet er at de egentlig skulle bygge det i stål og betong. Men etter at de satte seg høyere bærekraftsmål og gikk over til tre, tok det bare fem–seks måneder før alt var omprosjektert. Det er imponerende, sier Aasmund Bunkholt, daglig leder i informasjonsselskapet Trefokus til TU.no.Ideen om å gå over til tre oppsto da Christian Hvass med flere fra NCC deltok i en workshop med Futurebuilt, et program som skal fremme klimanøytrale bygg.

Søyler og dragere kommer fra Moelven, dekker og større elementer er imidlertid produsert i Østerrike. Fasadeelementene kommer fra Balkan. Direkte kortreist blir det dermed ikke. Likevel, siden tre binder CO2 kan bidra til at bygget ender med et negativt klimaavtrykk.


I Valle Wood-prosjektet har byggherren vartet opp med en aldri så liten innovasjon for å oppnå stabilitet i dekkene mellom etasjene, et såkalt statisk samvirke. Ved å frese ut slisser til skruer i de 16 centimeter tykke massivtredekkene, har påstøpet av betonggulv fått feste uten vanlig stålarmering.

Prosjektet har allerede vunnet Bygghammeren. I begrunnelsen står det blant annet følgende:

«Materialbruken har bidratt til mindre støy, støv og lettere konstruksjoner. Dette har resultert i stor trivsel og lavt sykefravær blant alle på byggeplassen. /../ Kombinert med den økte produksjonskapasiteten for norske leveranser av massivtre kan Valle Wood sette standard for økt verdiskapning og bærekraft i norske kontorbygg.»Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism