02 februar 2019

Om hvorfor veksten må ned

Veckans Affärer (VA) har snakket med den indiske futuristen Vinay Gupta. Han snakker om behovet for å stoppe opp og innse hvorfor verden ser ut som den gjør, og hva vi faktisk må gjøre for å leve innen planetens grenser.

– Det første vi må gjøre er å fortelle sannheten i stedet for alle disse løgnene som vi omgir oss med i dag. I verden som helhet forbruker vi kanskje to til tre planeter i dag. I Europa ligger forbruket på fire til seks planeter og i USA på mellom åtte og ti. Det betyr at hver eneste europeer må begynne å leve på en fjerdedel av lønnen sin. Jeg ser ikke at noen gjør det i dag. Så vi har feilet stort, sier Gupta i et intervju med VA.

Litt usikker på om VA har oversatt intervjuet riktig, for sitatet er åpenbart en feilslutning. Det handler ikke nødvendigvis om å leve for en fjerdedel av lønnen, men forbruket må reduseres med 75%. Det er ikke nødvendigvis enklere, men det gjelder jo det forbruket som belater miljøet. Transport til fjerntliggende deler av verden, energi til oppvarming, bytte av bil før den er utslitt, etc.

Gupta ser blant annet for seg at vi må gå fra inntektsskatt til å beskatte CO2-utslipp på individnivå.

Selv om han tror billig solenergi kan løse mange av problemene verden står overfor, sier han til VA at det kommer til å bli mye verre før det blir bedre. Han sier også at vi på et tidspunkt vil få en jordbrukskollaps. Ifølge Gupta vil det innebære ett eller to år med en massiv reduksjon av mattilbudet med sult og muligens folkemord som resultat.



– Det ser ut som en dystopi hvis du er rik og hvit. Hvis du er fattig og farget, er det bare en fortsettelse av livet disse menneskene har levd i flere tiår. Det som skjer er at den virkelige verden kommer i kontakt med de rike som nå begynner å forstå hvordan livet i den andre delen av produksjonskjeden ser ut. Det er som å se at kloakken gå i feil retning. Det er ekkelt, men det er virkeligheten.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism