02 mars 2019

Enormt potensiale i havvind

Norsk kontinentalsokkel dekker 235 000 kvadratkilometer. Tar du mindre enn 3% av dette har du det som trengs for at havvind skal bli like stort som vannkraft her til lands, ifølge professor Finn Nielsen.

Nielsen, som i dag er faglig leder ved Bergen Offshore Wind Centre, var en del av teamet som lagde en modell av Hywind, som ble satt ut utenfor Karmøy i 2009. Dette konseptet er i dag i bruk i verdens første flytende vindpark, Hywind Scotland., der Equinor er hovedeier.

– Jeg har personlig tro på at vindenergi vil være et veldig viktig bidrag når Europa skal gå mot et karbonnøytralt samfunn i 2050, sier professoren til Sysla.

Nielsen mener norsk sokkel kan bli en stor ressurs som leverandør av fornybar energi til hele Europa. Han viser til at man trenger et område på 80 ganger 80 kilometer til havs for å produsere like mye energi som all vannkraft i Norge i løpet av et år.

– Vi har blitt mye møtt med at Norge ikke trenger havvind fordi vi har så mye vannkraft. På kort sikt kan man si at det er rett. Men vi har en enorm maritim industri, som etter hvert må omstille seg til nye ting, påpeker Nielsen.

I august meldte Equinor og partnerne på Snorre- og Gullfaks-feltet at de har besluttet å utrede mulighetene for å forsyne feltene med strøm fra flytende havvind. Det kan du lese mer om her.

Kilde: SyslaLegg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism