01 mars 2019

Stadig turbulens om Nasjonalmuseet


Arkitekt Klaus Schuwerk er arkitekt for det nye Nasjonalmuseet. Han har vært i klinsj med Statsbygg og skriver i et innlegg i Dagens Næringsliv at han "er veldig bekymret hvis foajeen blir ødelagt av flere store infoskjermer (fem meter brede!), jeg er bekymret for at det fortsatt ikke er noe konsept for kunst i foajeen, og jeg er bekymret for at gigantiske logoer og navneskilt blir festet på en billig og uproporsjonal måte til fasaden. Og jeg er bekymret for at det viktigste rommet i utstillingen blir omgjort til en kantine og suvenirbutikk. Jeg er veldig bekymret!"



Schuwerk skriver videre at arkitektkontoret noen måneder siden fikk et brev fra Statsbygg hvor det sto at de ikke lenger var ansvarlige for viktige deler av publikumsområdene fordi museet ikke var fornøyd med dem lenger. Fra nå av skulle andre interiørarkitekter jobbe med endringer i disse områdene. Schuwerk hevder han ikke har fått en forklaring på hvorfor museet ikke var fornøyd.

Schuwerk  mener dette er i strid med norsk og internasjonal opphavsrett: "du kan bare ikke ta bort deler av et prosjekt og be en annen arkitekt om å fortsette med det. I tillegg klaget vi på at det er i strid med de etiske reglene til arkitektorganisasjonene å «stjele» et prosjekt fra en annen arkitekt. Først da gjorde interiørarkitektene retrett og avsto fra å overta kontrakten. Likevel ble det ikke mye bedre. De samme interiørarkitekter fortsetter å tegne for museet, og museet forventer at vi bare skal kopiere skissene utviklet av dem."

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism