29 april 2006

Empire State Building, fotografert av Lewis Hine

Empire State Building er oppført i Art Deco-stil, og låner sitt navn fra staten New York, som også ble kalt The Empire State.

Bygningen ligger på Fifth Avenue, mellom 33. og 34. gate på Manhattan og er et imponerende stykke ingeniørkunst, ikke minst byggetiden tatt i betraktning: 381 meter ble bygd på litt over ett år.

Bygningen stod ferdig i 1931, og har dermed 75 års jubileum i år. Dette er imidlertid også en utmerket grunn for å få vist fram noen av bildene til den amerikanske fotografen Lewis Hine. Han dokumenterte mye av byggeprosessen og mange av bildene han tok fra Empire State Building har blitt klassikere.

Det ble bygd mye i New York under jobbetiden på 1920-tallet, men etterkrakket i 1929 forsvant optimismen. Likevel sto Chrysler Building (med det karakteristiske spiret som skimtes i bakgrunnen på bildet til høyre) ferdig det året, og knapt to år senere ble Empire State Building verden høyeste bygning.

Noen fakta om Empire State Building:
  • 102 etasjer og er 381 meter høy pluss en antenne på 62 meter.
  • President Herbert Hoover innviet Empire State Building den 1. mai 1931. Byggeperioden var på ett år og 45 dager, og fremdeles er ingen bygning av tilsvarende størrelse blitt bygget hurtigere.
  • Tegnet av arkitektfirmaet Shreve, Lamb & Harmon Associates.
  • Empire State Building var verdens høyeste bygning helt til det første tårnet i World Trade Centre sto ferdig i 1972.
Les mer om Empire State Building i Wikipedia, mest på engelsk, noe på norsk.Flere av Hines bilder finner du hos George Eastman House:
Let Children Be Children (travelling exhibit)
THUMBNAILS INDEX
Ellis Island Series
THUMBNAILS INDEX
Empire State Building Series
THUMBNAILS INDEX
Selected Prints
THUMBNAILS INDEX
Lewis Wickes Hine (negatives)
THUMBNAILS INDEX

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism