20 juli 2008

Museer i det 21. århundrede

I dag bygger vi museer, som man i gamle dager bygde slott og katedraler. Det er ofte spektakulære bygg, som setter byer, regioner og land på de internasjonale kultur- og turistkartet.

Museet Louisiana utenfor København tar for seg denne utviklingen i utstillingen "Museer i det 21. århundrede". Utstillingen gjenspeiler det store antallet museer som er blitt planlagt og bygget verden over de siste årene, og viser hvordan museumsarkitektur har utviklet seg til å bli en egen arkitekturtype. En av forutsetningene for denne utviklingen har vært at avanserte dataprogrammer har gjort det mulig å utforme bygninger på en langt friere og mer fabulerende måte enn tidligere.

Nutidens museumsarkitektur er dog mere og andet end oplevelsesøkonomi, og Louisianas store sommerudstilling giver et nuanceret indblik i 27 af verdens mest interessante museumsprojekter fra det 21. århundrede. Da der er stor prestige forbundet med museumsbyggeri, tiltrækker det nogle af verdens allerbedste arkitekter. Derfor er udstillingen samtidig en oversigt over nogle af de fineste projekter fra de bedste internationale tegnestuer, der agerer netop nu i både Nordamerika, Europa, Australien og Asien.

Gennem animationer, modeller, fotografier, film og andre visuelle medier fortæller udstillingen om både færdige museumsbyggerier og projekter, der endnu er under udførelse eller stadig kun eksisterer som idéer og skitser.

Udstillingens hoveddel er kurateret af Art Centre Basel, Basel, Schweiz. Museumsinspektør Kjeld Kjeldsen, Louisiana, har kurateret udstillingens første og tredje sektion.


Museer i det 21. århundrede - Louisiana Museum of Modern Art

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism