09 oktober 2008

La det flyte

Erik Tunstad, fagredaktør i forskning.no, har skrevet om Bjørn Lomborg i Morgenbladet. Lomborg dukket opp på Dagbladets liste over «klimabøller» våren 2007. Lista var sju sider lang, og besto av en lang rekke fremragende, seriøse og ærlige forskere som alle hadde ett til felles: Frp hadde hentet argumenter fra dem.

En gruppe danske miljøaktivister dro den litt lenger, da de høsten 2002 anmeldte Lomborg for vitenskapelig uredelighet. Prosessen som fulgte, viste at han heller burde vært anmeldt for «uenighet». Lomborg ble ikke dømt, men det var ikke takket være den engasjerte norske heiagjeng, med folk fra WWF og Cicero i spissen.

«Slik det var» betyr for de fleste nålevende forskere og politikere «slik det var på 1960-tallet» da de var barn. Men 1960-tallet, og 1970-tallet, var unormalt kalde tiår. Det var varmere på 30-tallet. Men det tiåret er det ingen som mimrer over lenger. Verken økologi eller klima er stabile og balanserte fenomener. Kloden er et dynamisk system. Noen ganger er det kaldt, andre ganger er det varmt. Endringene styres av en rekke geologiske, astronomiske, og menneskelige, faktorer.

Så - skal vi bruke alt vi eier og har på å forsøke å holde vintrene hvite som på 60-tallet, eller skal vi vinke Monolittrennet farvel, og heller forsøke å gjøre verden til et bedre sted å leve? Bjørn Lomborg foreslår den siste versjonen.


Morgenbladet

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism