30 oktober 2008

Tempelhof - Alle flyplassers mor

Tempelhof i Berlin ble åpnet i 1923 og var den første kommersielle flyplass i verden. Den enorme hovedbygningen ble påbegynt i 1927, men som ledd i Albert Speers ombyggingsplaner for Berlin ble den erstattet av en ny terminal, bygget i granitt, i neoklassisistisk stil mellom 1936 og 1941. Denne bygningen på 300 000 m2, fordelt på åtte etasjer over bakken og tre under, er verdens tredje største bygning (etter Pentagon i Washington og Parlamentspalasset i Bucuresti).

Den britiske arkitekten Norman Foster har beskrevet Tempelhof som «alle lufthavners mor», og i vår stemte 530 000 berlinere for å beholde Tempelhof som flyplass. Nå ender området midlertidig opp som park. Flyplassbygningene er fredet og vil bli tatt vare på.Flyplassen ble skrevet inn i historien da USA, Storbritannia og Frankrike startet Luftbroen for å hjelpe Vest-Berlins innbyggere under Sovjetunionens blokkade i 1948-49. Absolutt alt måtte fraktes inn via luftbroen, og med 90 sekunders mellomrom landet det et transportfly på Tempelhof.

Et av de siste flyene som forlater Tempelhof er nettopp en såkalt "Rosinbomber" - et DC3-fly som var med å fly inn forsyninger under blokkaden.Aftenposten - Verdens eldste flyplass stenges i kveld

Wikipedia - Tempelhof

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism