09 januar 2009

Maglev vindturbiner

En Maglev vindturbin benytter magnetiske lagre for å erstatte de konvensjonelle kulelagrene i en vindmølle. Det er dermed ingen kontakt mellom de bevegelige delene, noe som gjør friksjonen tilnærmet null. Et design er utviklet i Kina av Guangzhou Energy Research Institute hevder dermed å kunne utnytte vind med hastigheter ned mot 1,5 meter per sekund. Dette kan gi 1000 driftstimer årlig for vindkraftanlegg i områder med en gjennomsnittlig vindhastighet på 3 m/s, dog med lavere effekt enn konvensjonelle vindturbiner, som opererer når vindhasyighetene er høyere. Turbinene skal imidlertid kunne operere i vind som overstiger 40 m/s.

For øyeblikket er den største konvensjonelle vindturbinen i verden på bare fem megawatt, men en stor maglev vindmølle kan produsere en gigawatt med strøm, nok til å levere energi til 750.000 boliger (nå vil jeg riktignok ta det tallet med en klype salt). Teknologien vil øke effektiviteten med 20% i forhold til konvensjonelle vindturbiner og redusere driftskostnadene med 50%. På toppen av det hele, for seg at maglev vindturbine vil være operativ i ca 500 år (igjen, skeptisk, men la gå)!

Man ser for seg at bygging av en enkelt gigantiske maglev vindmølle vil kunne redusere bygging og vedlikeholdskostnader og krever mye mindre areal enn hundrevis av konvensjonelle turbiner. Den anslåtte kostnadene ved å bygge denne enorme konstruksjonen er imidlertid mer enn femti millioner dollar.I USA mener et selskap, ledet av forskeren Ed Mazur, at de vil kunne levere ren kraft til mindre enn ett øre per kilowattime med denne teknologien.

Byggingen av verdens største fabrikk for produksjon av maglev vindturbiner startet i Kina i november 2007. Zhongke Hengyuan energiteknikk skal ha investert 400 millioner yuan i å bygge dette anlegget, som vil produsere maglev vindturbiner med kapasitet fra 400 til 5000 watt.Kilder: Wikipedia og Inhabitat.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism