23 januar 2009

Puss opp helt naturlig

Arkitekt Alice Reite gikk grundig til verks da hun pusset opp sin leilighet. Målet var å bruke mest mulig giftfrie naturmaterialer med minst mulig avgassing av helsefarlige stoffer. Det ble også brukt mest mulig diffusjonsåpne (pustende) materialer.

Reite endte opp med grovpuss av leire ispedd lecakuler, hakket halm og cellulosefibre til veggene. Mellompussen er laget av leire, sand og cellulosefiber. Finpussen består av leire, sand, cellulosefiber, meljevning og fargepigment.

I nedre del av ytterveggen har hun lagt et lag med treullsement, som en ekstra isolasjon, før det ble støpt inn varmekabler i en spesiell leirepuss. Dette er en tysk oppskrift med hestemøkk.
/../
Pussede vegger er malt med en blanding av mel, leire og fargepigmenter i pulverform. Hun valgte engelsk leire - som er eggeskallfarget. Øvrige vegger er malt med innkjøpt miljøvennlig maling.


- Jeg betalte et par hundrelapper for sekken med leire. Pigmentpulver og mel er rimelig i innkjøp. Jeg tror jeg betalte 300–400 kroner. Og da hadde jeg maling til hele leiligheten på 60 kvadratmeter, forteller Reite.

Puss opp helt naturlig.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism