27 mars 2009

Spansk og norsk vinner i Munch- og Deichman-konkurransen

Et spansk og et norsk arkitektkontor er vinnerne i arkitektkonkurransene i Bjørvika. Juryene har rangert henholdsvis tre og fire bidrag i de to ulike konkurransene, og begge juryene har vært enstemmige.

Herreros Arquitectos gikk til topps i Munch-konkurransen med bidraget "Lambda".

Lund Hagem Arkitekter AS og Atelier Oslo AS ble rangert på førsteplass i Deichman-konkurransen med sitt svært miljøvennlige bidrag kalt "Diagonale".


Diagonale -
konkurranseplansje

Munch/Stenersen-rangeringen ser slik ut:
  1. "Lambda" av Herreros Arquitectos (Spania)
  2. "Yin-Yang" av REX Architecture (USA)
  3. "Girls on the bridge" av Christ & Gantenbein (Sveits) og Lie Øyen Arkitekter (Norge)
- Plasseringen og den urbane stilen på bygget gjør at "Lambda" fremstår som et vakkert og moderne museum. Det er elegant og ikonisk i all sin enkelhet, sier juryleder Helle Søholt.

I begrunnelsen la juryen vekt på at museet verken i form eller i materiale konkurrerer med operaen. Bygningen er i stor grad dekket av speil, samtidig som den åpner opp mot Akerselva på begge sider.


Se presentasjon av Lambda her.

Her er juryens begrunnelse.

Deichman-rangeringen er som følger:
  1. "Diagonale" av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo (Norge)
  2. "Meeting place/diversity/openness/exploration" av Schmidt Hammer Lassen (Danmark)
  3. "Intermezzo" av Snøhetta (Norge)
  4. "Between Brochure" av David Chipperfield Architects (Storbritannia) og Norske Div. A Arkitekter (Norge)
- "Diagonale" har en svært god løsning for biblioteket, det er urbant og er dessuten det bidraget som scoret best på miljøhensyn. Det er et konsept med et kjempepotensial, og som kan gi innovative bibliotekløsninger, sier juryleder Berit Kjøll.

I tillegg har to prosjekter fått hederlig omtale i Deichman-konkurransen. Det er "Body & Mind" av kister scheithauger gross architekten und stadtplaner GmbH i samarbeid med anOther Architect (Tyskland) og "Open Minds" av a-lab (Norge)

Vinnerforslaget skårer bra på energiforbruk og er, ifølge juryen, innovativt både teknisk og bibliotekmessig. Særlig blir forbindelsen mellom gulv og tak som ble sett på som god.

Se presentasjon av prosjektet her

Her er juryens begrunnelse.Siden utstillingen av konkurransebidragene åpnet for publikum 12. mars, har over 16.000 personer besøkt Kunsthallen bak Nasjonalmuseet for selv å ta illustrasjonene og modellene til de 39 bidragene i øyesyn.

- Publikumsinteressen har vært formidabel, og vi håper og tror at vinnerbidragene vil bli tatt godt i mot. Vi er svært godt fornøyd med at to såpass bredt sammensatte juryer har kommer frem til to klare vinnere, sier Eva Hagen, administrerende direktør i HAV Eiendom.

Det er Bystyret i Oslo som til slutt avgjør hvilke bygg de velger for de to kulturinstitusjonene.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism